kazali da je ugroženo najmanje 2.500 građana

NVO: Bez podrške Ministarstva prijeti epidemija HIV-a i Hepatitisa C

Čolaković upozorila da Crnoj Gori prijeti prekid rada svih preventivnih usluga iako postoje sredstva namijenjena za rad postojećih servisa

4449 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Borko Ždero
Foto: Borko Ždero

Crnoj Gori, bez podrške Ministarstva zdravlja, prijeti prekid rada svih preventivnih usluga. Ugroženo je najmanje 2.500 građana, saopšteno je iz nevladinih organizacija koje rade na prevenciji HIV/AIDS-a.

VD izvršne direktorice NVO Juventas, Jelena Čolaković, upozorila je da Crnoj Gori prijeti prekid rada svih preventivnih usluga iako postoje sredstva namijenjena za rad postojećih servisa.

“To znači da nam pored COVID-19 epidemije prijete i epidemije HIV-a i Hepatitisa C. Ugroženo je najmanje 2.500 naših sugrađana i sugrađanki. Direktno je ugrožena održivost našeg rada i radnog angažmana velikog broja zaposlenih koji posvećeno i uspješno godinama rade na prevenciji pomenutih infekcija”, istakla je Čolaković na pres konferenciji u PR Centru.

Program je, kako je kazala, od svih stručnih i zainteresovanih strana u kontinuitetu ocjenjivan kao pozitivan regionalni primjer.

“Ovaj program za cilj ima prevenciju neizlječive infekcije koju i dalje prati visoka stigma. Zbog te stigme mi i dalje svake godine gubimo mlade živote. Tražimo od Ministarstva zdravlja da nas zaštiti od političkih konotacija jer se bavimo problemima vezanim za zdravlje i za infekciju koja može da se dogodi svakoj osobi bez obzira na političku, vjersku, seksualnu, regionalnu i drugu pripadnost i ne želimo nikakvu politizaciju oblasti javnog zdravlja i ove teme posebno”, kazala je Čolaković.

Poručila je da Ministarstvo zdravlja zna kako se sprovode njihovi projekati i zna za rezultate od kojih godišnje korist ima od 2.500 do 3.000 ljudi.

“Finansirani smo na bazi sporazuma države Crne Gore sa međunarodnim Globalnim fondom za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije. U sporazumu se navodi da su sredstva opredijeljenja za finansiranje postojećih servisa”, rekla je Čolaković.

Izvršni direktor Crnogorske fondacije za HIV i virusne hepatitise, Boris Vuksanović, naveo je da su prošle godine usluge pružene za ukupno 2630 osoba iz različitih zajednica sa kojima te organizacije rade.

Ukupan broj osoba koje žive sa HIV-om,a koristile su usluge od 2019 do 2020 je 169, u prosjeku 23 osobe mjesečno kroz 463 kontakta. Naši klijenti i klijentkinje dobijali su i dodatnu psihosocijalnu i vršnjačku podršku kao i savjete o terapijskom opismenjavanju i to ukupno 538 puta, kako uživo, tako i telefonskim i online putem”, rekao je Vuksanović.

Sa LGBTIQ osobama ukupno je ostvareno 1917 kontakata u Drop in centru sa 487 različitih klijenata/kinja, a na terenu su ostvarena 1604 kontakta sa 582 osobe.

“Kada su u pitanju osobe koje pružaju seksualne usluge, u poslednjih 12 mjeseci pružene su usluge za 100 korisnica, ostvareno je 1225 kontakata. Usluge NVO-a podržanih kroz ovaj program tokom prošle godine koristilo je 1193 osoba koje koriste/injektiraju droge, putem 16405 kontakata. Poslednjih 12 mjeseci preventivne usluge su pružene i za 99 osoba koje se nalaze na izdržavanju kazne zatvora, a 100 ih je testirano na HIV u okviru zatvorske ustanove”, naveo je Vuksanović.

Preporučujemo za Vas