USSCG: Da li nakon godinu dana više cijenimo zdravstvene radnike?

Od 22.03.2020.godine kada je zabilježen prvi smrtni slučaj od koronavirusa, do danas, godinu dana kasnije imamo zabilježenih 1199 smrtnih slučajeva i isto toliko porodica koje su izgubile svoje najmilije

1433 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Unija slobodnih sindikata Crne Gore je pozvala sve građane i građanke da daju doprinos u borbi protiv koronavirusa koja traje već godinu dana i prijeti da će još dugo potrajati.

„Na današnji dan sa pijatetom se trebamo sjetiti prve žrtve, ali i svih narednih žrtava koronavirusa u Crnoj Gori, koji su izgubili bitku sa nevidiljivim neprijateljem koji se nadvio nad nama i nad cijelim svijetom" rečeno je u saopštenju USSCG.

Oni navode da pošast sa kojom se suočavamo svakodnevno za sobom ostavlja žrtve i "pretvara ono najvrednije – ljudski život u brojke, provjerava našu spremnost da čuvamo sebe i druge, ispituje granice izdržljivosti zdravstvenog sisitema i zdravstvenih radnika ali i ekonomije".

Podsjetili su da je od prvog smrtnog slučaja 22. marta prošle godine do danas zabilježeno 1199 smrtnih slučajeva "i isto toliko porodica koje su izgubile svoje najmilije".

"Za svakodnevnim žrtvama ostaje pitanje da li smo za godinu dana naučili da dovoljno cijenimo zdravlje i život? Ili ih i dalje uzimamo zdravo za gotovo? Da li više cijenimo zdravstvene radnike? Da li uviđamo koliko toga smo propustili kada je u pitanju ulaganje u jedan od najvažnijih sektora u svakom društvu kakav je sektor zdravstva? Da li smo uvidjeli koliko smo daleko od poštovanja i očuvanja zdrave životne sredine? Da li smo naučili nešto više o empatiji, o solidarnosti? Da li smo naučili da je humanizacija rada i radnih uslova ono što nam je godinama unazad nedostajalo? Ređaju se pitanja bez pravih odgovora" ističu oni.

Iz USSCG pozivaju da svojim ličnim primjerom svi pokažu da smo zajedno na braniku odbrane od ove pošasti i da shvatimo da samo uz "empatiju, čojstvo, junaštvo i solidarnost" možemo dobiti bitku koju već godinu dana vodimo. Podsjećaju da budemo svjesni da samo zajedno i udruženo možemo stati na kraj ovoj pošasti, sačuvati živote naših sugrađana i očuvati ekonomiju i radna mjesta.

"Unija slobodnih sindikata Crne Gore izražava saosjećanje i dijeli patnju sa porodicama koje su izgubile svoje najbliže, šalje podršku svima koji se u ovom trenutku suočavaju sa ovom bolešću i izražava zahvalnost svim zdravstvenim radnicima u Crnoj Gori, izražavajući nadu da će Crna Gora u što kraćem roku izaći kao pobjednik iz borbe sa ovom pošasti“ zaključili su.

Bonus video: