Krivokapić sa Komnenovićem: Tivat dobija novi prostorni plan, intenzivnija saradnja Vlade i Opštine

Krivokapić je kazao i da je jedan od najvećih problema u Crnoj Gori prostorno planiranje i da iako se svima žuri, država i lokalne uprave moraju da naprave dobre nove prostorne planove, u čemu će se težiti maskimalnoj uključenosti svih zainteresovanih strana i pronalaženju dugorono održivih i kvalitetnih riješenja

19150 pregleda 282 reakcija 19 komentar(a)
Krivokapi, Foto: Vlada CG
Krivokapi, Foto: Vlada CG

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić kazao je, tokom posjete Tivtu, da je njegova Vlada opredijeljena da maksimalno sarađuje sa lokalnim upravama, sprovodi koncept decentralizacije vlasti, kao i da ga posebno raduje prilika da razgovara sa opštinskim vlastima u Tivtu koje čini koalicija građanskih listi, a ne klasičnih političkih partija.

On je u Tivtu boravio sa ministrima ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i poljoprivrede Ratkom Mitrovićem i Aleksandrom Stijovićem.

"Nekako su i lokalnu upravu Tivta i državu Crnu Goru zadesili približno isti problemi- kad nađete praznu kasu, kad nemate mogućnost za ekonomsku održivost, postavlja se elementarmo pitanje šta raditi. Dobro se razumijemo, jer i ova vlast u Tivtu, ali i ova Vada u suštini, nisu političke, nego aposlutno opredijeljene da vode računa o svojim građanima. Prepoznali smo nekoliko dodirnih tačaka koje predstavljaju mjeru zajedničkog rada. Jedan od najvećih zajedničkih prioriteta je JP Morsko Dobro koje se u prethodnom periodu nije domaćinski odnosilo i nije imalo razumijevanja, pogotovo za probleme lokalne uprave. Neprirodno je i da se ne vodi računa da Tivat kao grad u kojem je smješten jedan od dva aerodroma u Crnoj Gori u toj konstelaciji snaga i odnosa, da upravitelj toga dijela bude iz lokalne zajednice“, naveo je Krivokapić.

On je naglasio da "imamo prblem i jednog broja investitora koji zasigurno nisu zadovoljni kako se država i lokalna uprava prema njima odnose, a ni mi sa druge strane, nismo zadovoljni tempom kojim oni ispunjavaju preuzete obaveze.“

Krivokapić je kazao i da je jedan od najvećih problema u Crnoj Gori prostorno planiranje i da iako se svima žuri, država i lokalne uprave moraju da naprave dobre nove prostorne planove, u čemu će se težiti maskimalnoj uključenosti svih zainteresovanih strana i pronalaženju dugorono održivih i kvalitetnih riješenja.

"U tom smislu moramo posebno razmišljati i o prostorima koje već nismo iskoristili i tome što je prava mjera za budućnost i za generacije koje dolaze. Svi smo istog stava da nikako više ne može neki investitor da dobije državno ili opštinsko zemljište u zakup, a poslije toga da ga prevede u privatno vlasništvo. On je to dobio u zakup i tako treba da ostane dok god taj zakup traje“, poručio je premijer.

Največi investicioni prijekat koji se realizuje u Tivtu i Crnoj Gori - turistički rizort Luštica Bay, prema ugovoru koji su 2009. potpisali tadašnji premijuer Milo Đukanović i vlasnik egipatsko-švajcarskog konzorcijuma Orascom, Samih Saviris upravo je takav primjer jer Orascom ima mogućnost da svojim klijentima koji kupuju ekskluzivne vile, istovremeno prodaje državno zemljište ispod njih, a koje je formalno zakupio na 90 godina na tivatskom dijelu Luštice, i da pritom, nevezano za cijenu po kojoj ga je prodao svome klijentu, Orasom državi plati tu zemlju po cijeni od 80 eura za kvadrat.

Krivokapić se osvrnuo na rad bivše DPS-SD-HGI uprave Tivta naglašavajući da je ona grad dovela u vrlo teško finansijsku situaciju.

"Kada neko u vaše ime investitoru oprosti 5,6 miliona eura obaveza za komunalije, a nakon toga vi morate uzimati kredit od tri miliona da bi ste uopšte preživjeli, jasno je u kakvu ste situaciju dovedeni. Ja stoga pozivam Agenciju za zaštitu konkurencije da reaguje, vidi što je u svemu tome njena nadležnost i da suzbije bilo kakvu upotrebu ili zloupotrebu javnih sredstava u korist bilo koga. Jer, najvažnije je da čuvamo ono svoje, a mi smo ovdje svoji na svome – svakome ćemo omogućiti da radi, ali niko neće biti privilegovan, nego će se znati što su čije obaveze.“- poručio je predsjednik Vlade, aludirajući na postupak bivše Vlade i bivše opštinske uprave da se Porto Montenegru, preko leđa Opštine, oprosti dug od 5,6 miliona eura na ime komunalija. "Takvi dogivri su neprimjereni i to ova Vlada sigurno neće radoti. Mi ćemo sarađivati sa svima bez obzira što nas u nekim opštinama, možda ne doživljavaju kao da mi i njima pripadamo. Mi smo svi jedno u Crnoj Gori i što prije to svi shvatimo, svima će biti bolje“, istakao je premijer.

Ministar Ratko Mitrović najavio je da će se u narednom periodu pristupiti izradi novog Prostornog plana Tivta "i da taj plan bude optimalan za sve koji žive na ovom prostoru“. Tivatski gradonačenik Željko Komnenović je kazao da je obradovan rezultatima razgovora sa premijerom i minuistrrima i najavio je da će Oština i Vlada ubuduće efikasnije, operativnije i intenzivnije sarađivati.

Krivokapić, Stijović, Mitrović i Komnenović juče su simbolično zasadili prvu od 21 sadnice masline u novom drvoredu koji je na platou na Granovcu u blizini manastira Svetog Arhangel Mihaila zasađen u znak sjećanja na 21 Tivćanina koji je do sada preminuo u pandemiji kortonavirusa.

KATASTAR USKORO OTVARA VRATA, BEZ TOLERANCIJE NA KORUPCIJU

Krivokapić je istakao da je mislio da je problem sa višemjesečnim neradom katastra u Tivtu več riješen, i obećao da će sigurno profukcionisati u najskorije vrijeme.

“Želimo da nađemo pravu osobu koja će odgovoriti svom zadatku u tivatskom katastru. U proteklom vremenskom periodu je istaknut jedan neprimjereni stav da je neko kao službenik u administracijim nezadovoljan sa platom od 600 eura, a to je onda kao razlog za potencijalnu zloupotrebu položaja i korupciju. Mi smo se opredijelili kao Vlada da stepen tolerancije na korupciju bude nula. Nedopustivo je da neko obavlja javnu fuinkciju a da to koristi za provatno bogaćenje, ili činjenje usluga i usltupaka svojim rođacima, kumovima ili nekim investitorima. Ovo je obaveza odgovornog obavljanja državnog posla, a ne da radeći državni posao ostvarite bilo kakve private benefite”, istakao je premijer.

OPŠTINA U PRAVU ZA AERODROM, GREŠKA SE MOŽE ISPRAVIT TEK SA NOVIM BORDOM DIREKTORA

Krivokapić je ocijenio da je Opština Tivat potpuno u pravu kada je izrazila svoje nezadovoljstvo činjenicom da u novom Bordu direktora državnog preduzeća Aerodromi Crne Gore koga je Vlada nedavno imenovala na predlog Ministarstva kapitalnih investicijam, nema nikoga iz Tivta kao grada u kome se nalazi prometniji od dva crnogorska aerodroma.

“To se tako desilo ovog puta. Nadam se da ćemo u budućem vremenskom periodu ćemo svi imati više osjećaja gdje se nalazi odgovarajuća pozicija državne institucije, voditi računa da to prevashodno obavljaju ljudi koji su iz lokalnog ambijenta i koji bolje poznaju situaciju i znaju na najbolji način da njome upravljaju. Moramo voditi računa da struka bude dominantna, ali i to da ako već struka postoji na lokalnom nivou, zašto bi neko dolazio iz drugog grada da to radi“, kazao je Krivokapić..

Bonus video: