poručuju da žele da osnaže razvoj ženskog preduzetništva

NPCG: Zaposliti žene sa sjevera i obogatiti ponudu nacionalnih parkova

"Mogućnost organizovanja radionica za pustovanje vune, kroz tradicionalnu tehinku obrade vune, koju bi polaznice tih radionica u skoroj budućnosti imale priliku da plasiraju kao autentičan proizvod sa prostora nacionalnih parkova Crne Gore"

9222 pregleda 22 reakcija 5 komentar(a)
Sastanak u Upravi JPNPCG, Foto: NPCG
Sastanak u Upravi JPNPCG, Foto: NPCG

Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) planiraju povećanje potencijala samoodrživosti i veću ponudu nacionalnih parkova i pri tome zapošljavanje žena sa sjevera kroz radionice za obradu vune, saopšteno je iz tog preduzeća.

Kako su naveli, planiraju da uključe širu lokalnu zajednicu, prvenstveno žene.

U saopštenju NPCG se navodi da je održan sastanak kome su prisustvovali predsjednica Upravnog odbora Javnog preduzeća za nacionalne parkove Marina Jočić i direktorka preduzeća Jelena Kljajević, sa svojim saradnicama, dizajnerka tekstila Jelena Đukanović i Branka Pajević sa Žabljaka, kako bi, navodi se, razmotrile mogućnosti prerade prirodnih materijala koji potiču iz nacionalnih parkova.

"U centru pažnje ovog puta bila je mogućnost organizovanja radionica za pustovanje vune u kojima bi učestvovale žene sa sjevera Crne Gore, iz predjela koje gravitiraju nacionalnim parkovima. Riječ je o tradicionalnoj tehnici obrade vune, koju bi polaznice ovih radionica u skoroj budućnosti imale priliku da plasiraju kao autentičan proizvod sa prostora nacionalnih parkova Crne Gore", piše u saopštenju NPCG.

Predmeti od vune
Predmeti od vunefoto: NPCG

Oni su naveli da bi, se sve radilo u skladu sa instrukcijama eksperta iz oblasti dizajna tekstila, kako bi se ostvario adekvatan balans tradicionalne tehnike i moderne forme.

"Kao što je poznato, vuna je neiskorišćen resurs u Crnoj Gori, a nažalost vrlo često i izvor zagađenja životne sredine. Iskoristiti takav resurs u umjetničke svrhe, zaposliti žensku radnu snagu sa sjevera Crne Gore i obogatiti ponudu nacionalnih parkova čini se dobitnom kombinacijom u traganju za uspješnim, ekološki održivim modelom poslovanja JP za nacionalne parkove", rekli su iz NPCG.

Oni su kazali i da uz više od 600.000 turista koji godišnje posjete crnogorske nacionalne parkove, to javno preduzeće raspolaže jedinstvenim resursima koji omogućuju da domaćim proizvođačima obezbijede vidljivost, promovišu proizvod, i time osnaže razvoj ženskog preduzetništva u ekonomski marginalizovanim sredinama na sjeveru zemlje.

"Ulažući u inicijative ove vrste, JP za nacionalne parkove Crne Gore pravi važan korak u pravcu dugoročnog uključivanja lokalnih zajednica u oblikovanje naše turističke ponude, kao i u rad na promociji održivog turizma", zaklučili su iz NPCG, navodi se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas