Dogovor Carevića i Uprave: Lutajuća stoka će biti oduzimana i završiće u karantinu

Revolitirani zbog neefikasnosti kako lokalnih tako i državnih službi, jer se sve oglašavaju nenadležnim, mještani su čak nedavno i desetak goveda koje su zetekli, vodili glavnom magistralom od Svetog Stefana do Rafilovića

13672 pregleda 186 reakcija 19 komentar(a)
Foto: Čitalac reporter
Foto: Čitalac reporter

Problem lutajuće stoke, i nedogovornog držanja životinja u Budvi , koji je aktuelan unazad nekoliko godina, mogao bi napokon da bude riješen, jer će svako grlo goveda , koje se bude zateklo na magistralnim putevima, u dvorištima građana, na grobljima, biti oduzeto i odvedeno u karantin.

To je zaključeno na današnjem sastanku gradonačelnika Budve Marka Carevića i direktorke Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesne Daković, kojem je prisustvovao i vd budvanske Komunalne polciije i inspekcije Darko Čelebić.

Mještani Brajića, Bečića, Svetog Stefana, reževića, godinama unazad pozivali su Ministarstvo poljoprivrede i brojne državne nadležne inspekcijske službe, kao i Opštinu da se riješi probelm goveda, koje unišatavju njihovu imovinu, ulaze im u dvorišta, predstavljaju opasnost po ljude, a gotovo nerijetko blokiraju saobraćaj na glavnoj magistrali.

Prije nekoliko dana goveda su čak „sišla“ i do Vile Miločer i pasla u „elitnom“ parku, a zetečana su bila i na lokalnom groblju. Revolitirani zbog neefikasnosti kako lokalnih tako i državnih službi, jer se sve oglašavaju nenadležnim, mještani su čak nedavno i desetak goveda koje su zetekli, vodili glavnom nmagistralom od Svetog Stefana do Rafilovića. Goveda nekoliko desetina grla, slobodno šeta kako paštrovskim selima i zaleđem Budve, tako i do naseljenih mjesta.

"Danas smo imali sastanak vezano za goveda koja se nekontrolisnao kreću na teritoriji opštine Budva , kako u ruralnim područjima, tako i po magistralnim putevima. Riječ je o problemu koji već duže vremena traje. Postoji saradnja između Opštine i Uprave i čini mis e da ćemo taj problem riješiti. Mi smo iz Uprave za bezbjednost hrane u više navrata upozoravali sve neodgovorne držaoce životinja da sve životinje koje se ne drža u skladu sa Zakonom veterinarstvu, Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja i identifikaciji i registraciji životinja će biti oduzete. Čini mi se da će ovo upozorenje dati rezultate . Ovo nije prvi put i u drugim opštinama smo imali slične probleme i zaista smo rješavali. Gdje smomimali snažnu podršku loklane samouprave životinje su oduzimane i sklanjane. Ovo je poruka da dobrom saradnjom loklanih i državnih organa problemi mogu da se riješe", kazala je Daković.

Gradonačelnik Budve Marko Carević je kazao da je konačno postignut dogovor oko rješavanja problema koji je prevršio svaku mjeru.

"Do detalja smo isplanirali kako će da djeluju nadležne službe kako bi riješili problem , jer ovo je zaista nedopustivo i neprimjereno i za ruralno podrčje , a ne za grad Budve i Paštroviće. Svakodnevno su ugroženi i životi mještana i njihova imovina. Imamo jasan plan, zahvaljujem se Upravi za bezbjednost hrane i veterinarskojh inspekciji i vjerujem da ćemo biti ekspeditivni i da ćemo trajno oduzimati životinje koje se nekontrolisano kreću. Očito ljudi ne shvataju da treba da brinu o životinjama. Pozivam sve naše sugrađana da životinje drže u skladu sa zakonom", istakao je Carević.

Problem nesavjesnih držaoca stoke na području opštine Budva, kako je kazao vd načelnika Komunalne inspekcije i policije Darko Čelebić biće riješen , a na području opštine biće formiran poseban karantin, gdje će biti smještena oduzeta grla stoke.

"Komunalna inspekcija i policija će nastaviti u skladu sa svojim ovlašćenjima da radi i biti asistencija Fitosanitarnoj i veterinarskoj inspekciji , kako bi se ovaj problem trajno riješio", naglasio je Čelebić.

Bonus video: