Ombudsman: Ministarstvo da izda jasna uputstva direktorima o prijemu poklona i donacija...

U mišljenju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda piše da su se toj instituciji obratili i pojedini roditelji, koji nijesu željeli da se imena otkriju u postupku, navodeći da su se u OŠ "Drago Milović" u Tivtu uz paketiće djeci, dijelili promotivni flajeri Srpske pravoslavne crke, promovišuću vjersku propagandu, te da tim povodom direktor nije preduzeo ništa u cilju sprečavanja tog djelovanja

7880 pregleda 3 komentar(a)
Foto: ombudsman.co.me
Foto: ombudsman.co.me
Ažurirano: 23.03.2021. 17:23h

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda preporučio je Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta da izda jasna uputstva direktorima obrazovno-vaspitnih ustanova o procedurama prijema poklona i donacija i učestvovanja u humanitarnim aktivnostima.

To je učinjeno nakon što je iz jedne NVO upućena pritužba instituciji Ombudsmana da su učenicima prvih razreda u više osnovnih škola u Tivtu dijeljeni novogodišnji paketići sa propratnim lecima Bratstva sprske pravoslavne omladine "Sveti Pantelejmon".

Na taj način je, smatraju u NVO, povrijeđen Ustav Crne Gore na štetu hrvatskog naroda katoličke vjeroispovijesti.

U pritužbi se navodi da su takođe u školama u Tivtu i Kotoru bili zakazani pismeni zadaci učenicima na katolički Božić i pored apelovanja Ministarstvu prosvjete da se poštuje zakonsko pravo da na crkvene blagdane djeca te vjerospovijesti budu oslobođena od nastave, čime su, smatraju, povrijeđena prava djece. Iz ove ustanove su istakli da su ovi navodi potpuno netačni i zlonamjerni, kao i da 24. i 25. decembra nisu bile predviđene pisane provjere znanja.

U mišljenju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda piše da su se toj instituciji obratili i pojedini roditelji, koji nijesu željeli da se imena otkriju u postupku, navodeći da su se u OŠ "Drago Milović" u Tivtu uz paketiće djeci, dijelili promotivni flajeri Srpske pravoslavne crke, promovišuću vjersku propagandu. Iz škole kazali su da po saznanju da je uz poklon dijeljen i letak kontaktirali jednog od organizatora i uputili kritiku i da su bivši učenici kazali da su željeli djeci da čestitaju praznike i da se direktor javno izvinio putem medija.

Zamjenica Ombudsmana Snežana Mijušković je Ministarstvu preporučila da je taj resor dužan da u roku od 20 dana od dana prijema ovog mišljenja, Zaštitniku dostave izvještaj o preduzetim radnjama i mjerama za izvršenje preporuka, a JU OŠ „Drago Milović“ iz Tivta da preduzme blagovremeno radnje i mjere kako se ovakve ili slične situacije ne bi događale...

Mijušković je konstatovala da navedene aktivnosti nisu bile u skladu sa propisima koji definišu da u ustanovi nije dozvoljeno religiozno djelovanje, osim u licenciranim vjerskim srednjim školama.

"Navedena organizacijajeiste paketiće mogla podijeliti i na drugi načinu toj opštini, umjesto u obrazovno-vaspitnoj ustanovi u kojoj je zabranjen svaki vid religijskog, političkog ili drugogsličnog djelovanja", ocijenila je ona.

Bonus video: