Mještani Kraljskih Bara: Dok Vlada ćuti, mi nećemo dati rijeke

Mještani traže od Vlade da poništi i građevinske dozvole, a u međuvremenu javnosti i nadležnima su, kako tvrde, dostavili dovoljno dokaza o nezakonitostima vezano za projekte mHE u Kraljskim Barama

6074 pregleda 78 reakcija 14 komentar(a)
Sa jednog od protesta, Foto: Dragana Šćepanović
Sa jednog od protesta, Foto: Dragana Šćepanović

Mještani Kraljskih Bara poslali su premijeru Zdravku Krivokapiću, potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću te ministarstvima ekologije i prostornog planiranja i ekonomije i kapitalnih investicija urgencije na svoje prethodne zahtjeve za raskid koncesionih ugovora za mHE u tom selu.

Na vodotocima Čestogaz, Crnja i Ljubaštica mHE je namjeravala da gradi podgorička firma “Dekar“. Krajem avgusta prošle godine, mještani su jedinstveno spriječili nastavak radova, a skoro pet mjeseci trajale su danonoćne straže na Čestogazu. Mještani traže od Vlade da poništi i građevinske dozvole, a u međuvremenu javnosti i nadležnima su, kako tvrde, dostavili dovoljno dokaza o nezakonitostima vezano za projekte mHE u tom selu.

Kako objašnjava predsjednik Mjesne zajednice (MZ) Milovan Labović, zahtjevi su nadležnima predati početkom februara, pa je, potom, mještanima upućen poziv za sastanak.

“Predstavnici MZ ‘Rečine’ i mi 11. februara sastali smo se sa predstavnicima ministarstva ekologije i prostornog planiranja i ekonomije i kapitalnih investicija. Razgovrali smo sa direktorima direktorata. Prošlo je više od mjesec, a mi nijesmo dobili nikakvu povratnu informaciju, pa smo bili prinuđeni da pošaljemo i urgencije, kojima smo dopunili pređašnje zahtjeve. Još jednom obavještavamo crnogorsku javnost i nadležne da nemamo namjeru da odustanemo od odbrane svojih rijeka. To je za mještane osnovni preduslov za opstanak na ovom prostoru. Zato tražimo raskid koncesionog ugovora. Smatramo da Vlada ima dovoljno razloga za to“, poručio je Labović.

Tokom protesta mještani su upozoravali na činjenicu da je Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu za mHE rađen prije skoro 10 godina. Kako su objasnili “u tom dokumentu se ne navodi nulto stanje, flora i fauna su obrađeni samo na nepune dvije strane, a Elaborat je pisan samo za sliv vodotoka Crnja, čemu ne pripadaju riječice Ljubaštica i Crni potok“.

Takođe, mještani tvrde, između ostalog, da su terenu cijevi većeg prečnika, nego što je dokumentacijom za mHE određeno.

Tokom protesta, mještanima su davali podršku političari iz sadašnje parlamentarne vladajuće većine. Sredinom septembra na Čestogazu je bio i sadašnji potpredsjednik Vlade Abazović. On je tada kazao da “buduća vlast treba da raskine sve koncesione ugovore i zabrani gradnju malih hidrolektrana (mHE)“.

„Ovo je jedna velika katastrofa i ovo je sramota da se radi. Buduća vlast treba da raskine sve koncecije za mHE i trajni da zabrani gradnju mHE. Ako tako ne bude, ne bilo ni Vlade... Mi smo već pokrenuli jednu inicijativu prema Zelenima u EP da pomognu u izradi dokumenta, koji bi trebalo da ide u susbijanje gradnje mHE... Svaka gradanja mHE je korupcija sama po sebi...“, rekao je Abazović tada u Kraljskim Barama.

Bonus video: