Koja je uloga konzula u kupovini respiratora?

U dopisu koji je upućen resoru Đorđa Radulovića, Ministarsto zdravlja traži i da se utvrdi da li je NKT od te firme naručilo nove ili polovne respiratore, ali i ko je i sa kim ugovori cijenu od blizu 20.000 eura po komadu

14513 pregleda 7 komentar(a)
Neispravni respiratori u Kliničkom centru Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Neispravni respiratori u Kliničkom centru Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore

Ministarstvo zdravlja zatražilo je od kolega Ministarstva vanjskih poslova da diplomatskim kanalima utvrde sve pojedinosti o turskoj kompaniji „Denizler“, ali i da ispita ulogu Generalnog konzulata u Istanbulu u trgovini 31 respiratora tokom marta prošle godine.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i direktorka Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović nedavno su saopštile da od 31 kupljenog respiratora u martu prošle godine, koji su koštali blizu 600.000 eura, 23 nijesu u funkciji, od čega 17 u KC.

Sumnja se, kako su tada saopštile, i na to da aparati nijesu novi, već da su korišćeni prije dolaska u Crnu Goru, jer se radi o respiratorima proizvedenim 2015. i 2016, a koji prikazuju „logove ranijeg korišćenja“.

Međutim, bivši član Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) i direktor Kliničkog centra (KC) Jevto Eraković je, tokom nedavne konferencije za medije, kazao da su sporni respiratori ispravni, što je i utvrđeno nakon što su u junu poslati u Tursku na provjeru.

Kako su respiratori, kako stoji i u dokumentima NKT, nabavljeni uz “posredovanje i zalaganje” konzula u Turskoj, Ministarstvo zdravlja tražilo je od Ministarstva vanjskih poslova da pribavi i odgovor „da li diplomatsko osoblje preuzima odgovornost u slučaju da je posredovalo u nabavci starih i neupotrebljivih respiratora“.

„Koju je ulogu imao generalni konzul u Istanbulu Selim Lika u ugovaranju, nabavci i kupovini respiratora od turske firme ‘Denizler medikal’ u martu prošle godine? Ko je vlasnik firme ‘Denizler medikal’, navodno, iz Istanbula? Da li su vjerodostojne informacije o adresi, broju telefona i mejlu ove turske firme? Da li je i na osnovu čega ta firma prošle godine u martu i aprilu naplatila blizu 600.000 eura od crnogorskih kompanija ‘Glosarij’ i ‘Urion’, a povodom kupovine 31 respiratora za tadašnje Nacionalno koordinaciono tijelo? Da li ta kompanija posjeduje ugovor o ovoj nabavci, kao i garanciju“, neka su od pitanja Ministarstva zdravlja, a za čije odgovore očekuju pomoć kolega iz Ministarstva vanjskih poslova.

U dopisu koji je prošle sedmice upućen resoru Đorđa Radulovića, Ministarsto zdravlja još traži i da se utvrdi da li je NKT od te firme naručilo nove ili polovne respiratore, ali i ko je i sa kim ugovori cijenu od blizu 20.000 eura po komadu.

„Da li je Generalni konzulat u Istanbulu u martu prošle godine utvrđivao softverske i hardverske greške na respiratorima, od čije se kupovine odustalo zbog te procjene diplomatskog osoblja? Da li je uobičajeno da se crnogorsko diplomatsko osoblje bavi utvrđivanjem hardverskih i softverskih grešaka na respiratorima?“, upiti su Ministarstva zdravlja. Uz pitanja su resoru vanjskih poslova dostavili i dio dokumentacije u vezi sa ovom trgovinom.

Eraković je prošle sedmice rekao da se eventualni problem sa respiratorima mogao riješiti servisom ili popravkom, ako je potrebno, jer je možda u pitanju samo potrošni materijal.

„Tvrdim da se ovaj spin koristi samo da bi se pokušala skinuti odgovornost sa aktuelne zdravstvene vlasti zbog činjenice da smo druga zemlja u svijetu po broju oboljelih, a sedma po broju umrlih”, istakao je Eraković.

Bivši šef Kriznog medicinskog štaba Ranko Lazović kazao je da su respiratori testirani u KC, iako su prethodno testirani u Turskoj, koja je bila distributer.

Kazao je i da nema zapisnika o testitranju u KC.

Lazović je precizirao je da su respiratori testirani na vještačkim plućima i da su test radili anesteziolog, anestetičar i šest inženjera, ali da je poslije određenog vremena „stigla informacija da 12 respiratora pokazuje nepravilan log, odnosno nepouzdanost“.

„Pokazuju neispravan log, ispravni su bili, ali nisu bili pouzdani“, precizirao je Lazović.

Predstavnica „Glosarija“ Mirjana Mijušković kazala je prošle sedmice da su aparati novi. Ona je rekla da kao dobavljač imaju čekiranu ponudu, dokument koji definiše sadržaj, način plaćanja i fakturu.

“Na taj način su zadovoljeni svi uslovi ugovaranja posla i po međunarodnim standardima tu se smatra da je posao ugovoren i zaključen. Više od toga u uslovima koji su tada vladali nijesmo mogli da uradimo i dokumentacija koja je transparentna nalazi se trenutno najmanje na tri adrese u KC, NKT, i na raspolaganju je u veledrogeriji ‘Glosarij’. Ova oprema je bila pod garantnim rokom - za tu vrstu opreme standardni garantni rok je 12 mjeseci. O dužini tog roka upoznat korisnik KC pisanim putem, a takođe posjedujemo i dokaze da se radi o novim respiratorima”, poručila je ona.

Specijalno državno tužilaštvo utvrđuje da li je tokom te kupovine neko od tada nadležnih počinio bilo koje krivično djelo, a tužioci su zatražili dokumentaciju o respiratorima od Kliničkog centra Crne Gore i Ministarstva zdravlja.

Bonus video: