Manjinski akcionari Solane: Zemljište nije državno, pogrešna odluka mjerila bi se stotinama miliona eura

U reagovanju, koje potpisuje predsjednik manjinskih akcionara Vladan Gačević, ističe se da su manjinski akcionari svjesni da kompanije poput Solane zbog svog strateškog i geo-političkog značaja vjerovatno nije ni trebalo da budu privatizovane

8496 pregleda 9 komentar(a)
Stara upravna zgrada Solane, Foto: Savo Prelević
Stara upravna zgrada Solane, Foto: Savo Prelević

Manjinski akcionari ulcinjske Solane pozvali su državnu vlast da što prije donese odluku po pitanju pretvaranja prava korišćenja u pravo svojine, u skladu sa Zakonom o svojinsko-pravnim odnosima.

Upozorili su da bi donošenje pogrešnih odluka moglo rezultirati odštetnim zahtjevom, u kom slučaju bi država u finalu morala da isplati akcionarima odštetu koja bi se mjerila stotinama miliona eura

“Sve to kako bi se izbjegle neprijatne situacije jer u posljednje vrijeme u medijima možemo sve češće pročitati razne planove za obnovu proizvodnje u ulcinjskoj Solani, kao i tvrdnje da je zemljište na kojem se nalazi, u vlasništvu države Crne Gore“, navodi se u reagovanju manjinskih akcionara na tekst “Solana će opet raditi?“, koji je objavljen u “Vijestima” prošlog petka.

Povezani članci

19. Mart 2021.

Ulcinjska solana će opet raditi?

U tom tekstu sindikat bivših radnika tvrdi „da je sasvim izvjesno da će Savjet za privatizaciju vrlo skoro donijeti odluku da je Solana državno vlasništvo, čime će se stvoriti uslovi da Opština Ulcinj osnuje preduzeće koje će upravljati fabrikom“.

U reagovanju, koje potpisuje predsjednik manjinskih akcionara Vladan Gačević, ističe se da su manjinski akcionari svjesni da kompanije poput Solane zbog svog strateškog i geo-političkog značaja vjerovatno nije ni trebalo da budu privatizovane.

“Međutim, privatizacija je završena i sada su hiljade akcionara legitimni vlasnici kompanije. To što u Opštini smatraju da Eurofond i sa njim povezana lica nisu adekvatan vlasnik ne daje nikom za pravo da se Solana otima bilo kome“, ocijenio je Gačević.

Naveo je da manjinski akcionari pozdravljaju svaku inicijativu koja se tiče ekologije i valorizacije pomenutog terena, ali i da upozoravaju da je pitanje vlasništva zemljišta na kojem se nalazi Solana, glavni problem.

“Tokom masovne vaučerske privatizacije, nakon uvida u bilanse kompanije, kao i ostalu dokumentaciju, kako manjinski akcionari tako i većinski vlasnik, ulagali su vaučere, ali i dodatno kupovali akcije na berzi imajući u vidu razvojni potencijal Solane. Oko 25.000 pretežno domaćih fizičkih i pravnih lica su akcionari Solane što direktno, što putem vlasništva u investicionim fondovima“, konstatuje se u reagovanju.

Ističe se “da se uvidom u list nepokretnosti, kao i u spisak akcionara, jasno vidi da ni država ni Opština nemaju ni metar kvadratnog zemljišta, kao ni jednu akciju Solane u svom vlasništvu“.

Pravo korišćenja zemljišta na neodređeno kako je sada upisano, tvrdi Gačević, nije uslovljeno niti jednim ugovorom i dio je stečajne mase.

“To ne znači da je zemlja državna već da samo tehnički nije prenesena u vlasništvo Solane - kao i za sva ostala preduzeća u Crnoj Gori. Dakle ovo je bila obaveza u skladu sa članom 419 Zakona o svojinsko-pravnim odnosima, a o čemu odluku donosi Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte koji već 10 godina odugovlači sa njenim usvajanjem“, piše u reagovanju.

Ocjenjuje se „da je zbog situacije oko vlasništva, kao i zbog ostalih ekonomskih dešavanja stanje u Solani takvo kakvo jeste“.

“I pored opstrukcija države nedonošenjem odluke o upisu vlasništva, kao i proglašenjem Solane za park prirode nismo pokretali tužbe već tražimo svi najbolje rješenje“, naglašava Gačević u reagovanju.

Zaključio je da bi iz tog razloga komisija koju je Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte oformio, trebalo što prije da donese odluku po tom pitanju.

“Iz štampe se može zaključiti da im je rok za odlučivanje od dva mjeseca istekao. A ukoliko Opština Ulcinj ili bilo ko drugi želi Solanu, treba da uputi akcionarima ponudu za preuzimanje - to bi bio jedini pravičan način rješavanja pitanja vlasništva“, navodi se u reagovanju.

Bonus video: