U kući na Trešnjeviku Kuč zarobljen već dvije nedjelje: "Šta da mi ljekar treba"

Zalihe hrane i drva su mu pri kraju. I drugi mještani tvrde da je taj put u Parku prirode Komovi zimi uglavnom neprohodan

44385 pregleda 223 reakcija 36 komentar(a)
Put niko ne održava: Trešnjevik, Foto: Privatna arhiva
Put niko ne održava: Trešnjevik, Foto: Privatna arhiva

Vanja Kuč, vlasnik vikendice u blizini Trešnjevika na putu Mateševo-Andrijevica, već više od 15 dana ne može, zbog neočišćenog snijega, da krene ni prema Kolašinu ni prema Andrijevici.

Kuč je u kuću za odmor došao nakon što su mu javili da je obijena, namjeravao je da ostane nekoliko dana, ali mu se boravak neplanirano produžio i sada je, kako kaže, ostao zarobljen ispod Komova.

“Moja vikendica je na tri kilometra od kafane na Trešnjeviku. Danima bez uspjeha pokušavam da stupim u kontakt sa preduzećem ‘Štrabag’, koje gazduje ‘Crnagoraputem’, uzaludno sam pokušavao da dobijem i Auto-moto savez. Ostalo mi je samo da zovem resorno ministarstvo. Ne mogu da vjerujem da se ovo dešava. Zalihe hrane i drva su mi pri kraju, sada prostorije zagrijavam granama koje skupljam okolo. Auto mi je pored puta zaglavljen u snijegu, a ja osuđen na čekanje da se smiluju da očiste put. Šta da mi ljekar treba”, ispričao je on.

Kako kaže, put je u istom stanju bio i prošle godine u ovo doba, kada je u vikendici boravio jer je bio u samoizolaciji, kao kontakt osobe zaražene koronavirusom.

Put zimi često zatvoren
Put zimi često zatvorenfoto: SZS

Put preko Trešnjevika, objašnjava, vrlo se rijetko čistio i tokom minulih osam godina.

“Ne mogu da razumijem ovakvo stanje i ovu vrstu nebrige. Kao neko ko je zbog posla boravio po više mjeseci u mnogim evropskim zemljama i ko zna koja su mi prava, ne mogu da se pomirim sa ovakvom situacjijom. Plaćam porez državi, plaćam registraciju vozila, a za to ne mogu da dobijem ni minimalno - očišćen put do svog imanja. Usred sam Parka prirode ‘Komovi’, priča se o turističkoj valorizaciji ovog područja, a svako ko krene ovamo treba glavu da izgubi”, objašnjava Kuč.

Prema njegovim riječima, tim dijelom puta tokom minulih nekoliko sedmica prolazili su samo sa motornim sankama i dva džipa “pajero” u kojem su bili lovci.

Ljeti je, objašnjava drugačije.

“Godinama je iz ovog dijela opštine samo odnošeno. Ljeti kad sam u vikendici brojim kamione sa drvnom građom koji prolaze ovim putem. Nekad ih bude i po 70 dnevno. S druge strane, put je zimi posljednji na listi važnosti nadležnih i onih koji koriste ljeti tu saobraćajnicu. Inististiram da me neko od nadležnih iz Crnagoraputa, odnosno Štrabaga, pozove na broj koji ću ostaviti vašoj redakciji. Zahtijevam da mi objasne ovu situaciju, a ja ću ih svakako kad dođem U Podgoricu potražiti”, kaže Kuč.

On navodi da je pored neočišćenog puta, do sada doživio i mnoge neprijatnosti. Da mu dovedu struju u vikendicu, kako tvrdi, čeka pet godina, a nesporazum sa Elektroprivredom nije uspio da riješi.

U kuću za odmor uložio je, objašnjava, dosta, u sređivanje imanja takođe.

Kaže da o odnosu nadležnih prema parku prirode mnogo govori i činjenica da mu je “najbliži kontejner u Mateševu, koje je udaljeno 14 kilometara“.

U januaru su o nebrizi kada je u pitanju Regionalni putni pravac od Mateševa do Andrijevice, preko Trešnjevika, pričali i mještani Kraljskih Bara.

Ni tada saobraćajnica nije bil očišćena od snijega, a mještani tvrde da je tokom zimskih mjeseci minulih godina put, uglavnom, neprohodan.

Na brojeve telefona dostupne redakciji, iz “Crnagoraputa” juče se “Vijestima“ nijesu javljali.

Iz tog preduzeća nijesu odgovorili ni na pitanja poslata elektronskom poštom, a koja su se odnosila na stanje puta od Mateševa do Andrijevice.

Bonus video: