Đukanović: Vaso Crnogorac je vječni simbol neraskidivog crnogorsko-grčkog prijateljstva

„Ove godine naše zemlje obilježavaju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, u sjećanje na dan kada je Grčka, među prvim zemljama, akreditovala svog diplomatskog agenta Aleksandrosa Logotetisa na prijestono Cetinje. Bilo je to 4. januara 1881“, naveo je Đukanović

12162 pregleda 115 reakcija 44 komentar(a)
Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Saradnja i solidarnost, u jeku pandemije koronavirusa, ostaju jedini put za savladavanje izazova i zajednički oporavak, kazao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je čestitao predsjednici Grčke Katerini Sakelaropulu 25. mart, Dan nezavisnosti te države, kao i 200 godina od Grčkog ustanka i 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Grčke i Crne Gore.

„Povodom 25. marta - Dana nezavisnosti Grčke, čiji veliki jubilej 200 godina grčke slobode slavite, u ime građana Crne Gore i u svoje ime, upućujem najsrdačnije čestitke i najbolje želje za dalji napredak Vaše zemlje i blagostanje prijateljskog grčkog naroda“, naveo je Đukanović u video poruci.

On je kazao da je sa zadovoljstvom prihvatio poziv Sakelaropulu.

„I čini mi izuzetnu čast da ovim jedinstvenim povodom zajedno sa Vama i prijateljima Grčke širom svijeta pošaljem poruku mira, prijateljstva i saradnje“, rekao je Đukanović.

On je kazao da Crna Gora i Grčka njeguju tradicionalno prijateljske odnose.

„Ove godine naše zemlje obilježavaju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, u sjećanje na dan kada je Grčka, među prvim zemljama, akreditovala svog diplomatskog agenta Aleksandrosa Logotetisa na prijestono Cetinje. Bilo je to 4. januara 1881“, naveo je Đukanović.

On je kazao da vjeruje da je današnji dan prilika za prisjećanje na važne događaje i ličnosti iz zajedničke istorije.

„Jedan od najznamenitijih je svakako vrsni ratnik, grčki nacionalni junak i vojskovođa Vaso Brajović, u Vašoj zemlji poznat kao Vaso Crnogorac, jedan od učesnika rata za oslobođenje Grčke, a danas vječni simbol neraskidivog crnogorsko-grčkog prijateljstva“, rekao je Đukanović.

On je kazao da su Brajovićeva hrabrost, vojničke i ljudske vrline, i posvećenost slobodarstvu i danas simboli najviših vrijednosti i vječne želje crnogorskog i grčkog naroda da čuvaju i brane slobodu i nezavisnost.

„I kasnije u turobnoj istoriji Balkana i Evrope, naše zemlje su dijelile mnoge zajedničke misije, poput one na Kritu 1897. kada je odlukom Velikih sila mirovna uloga povjerena Crnoj Gori, a jedan od sinova Vasa Crnogorca upravo predvodio grčke trupe“, naveo je Đukanović.

On je kazao da danas, 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Grčke, i 200 godina od herojske grčke revolucije, koja je svojim primjerom inspirisala mnoge balkanske narode da dosanjaju svoj državni san i steknu međunarodno priznanje, Crna Gora i Grčka dijele pripadništvo u najrazvijenoj zajednici demokratija – Sjevernoatlantskom savezu.

„Naša saradnja se kontinuirano razvija i produbljuje u brojnim oblastima, sa značajnim potencijalom za dalje jačanje međudržavnih veza“, kazao je Đukanović.

Kako je naveo, snažan podsticaj tome daje politički dijalog na najvišem nivou, ali i povjerenje i sigurnost koje, između ostalog, potvrđuje i učešće Grčke u Programu zaštite vazdušnog prostora Crne Gore.

„Jednako tako, vjerujem da nije slučajno da je put evropskih integracija za region, u čemu je Crna Gora danas lider, otvoren Solunskim samitom 2003. u vrijeme grčkog predsjedavanja Savjetom Evropske unije“, rekao je Đukanović.

On je kazao da u jeku pandemije koronavirusa, saradnja i solidarnost ostaju jedini put za savladavanje izazova i zajednički oporavak, navodeći da vjeruje da je započeta imunizacija označila početak kraja zajedničke agonije koja je porobila svijet, "i stavila na nova iskušenja našu slobodu."

„Na kraju još jednom čestitam prijateljskoj Grčkoj Dan nezavisnosti, sa željom da nastavi putem stabilnog razvoja, i daje pečat razvoju i stabilnosti Balkana i oblikovanju naše zajedničke evropske budućnosti“, zaključio je Đukanović.

Bonus video: