Skupština dostupna na novoj internet prezentaciji

"Korisnici mogu pretraživati govornike na sjednici, automatski se pozicionirajući na video snimak izlaganja i dostupan fonografski zapis. Uskoro će biti dostupna i video pretraga sjednica radnih tijela na isti način"

3529 pregleda 2 komentar(a)
Zgrada Skupštine, Foto: Skupština Crne Gore
Zgrada Skupštine, Foto: Skupština Crne Gore

Novi sajt Skupštine, koji je od utorka počeo sa radom, još jedan je u nizu doprinosa cilju koji je rukovodstvo u ovom sazivu postavilo kao prioritet, a to je, kako je saopšteno, maksimalna otvorenost i transparentnost rada parlamenta.

Iz Skupštine su kazali da sajt obiluje novim sadržajima među kojima se, kao veoma korisna, ističe “hronologija rasprave”, koja predstavlja uvezan sistem vebsajta, parlamentarnog Youtube kanala i sistema za izradu fonografskih zapisa.

„Na ovaj, prilično jednostavan i praktičan način, korisnici mogu pretraživati govornike na sjednici, automatski se pozicionirajući na video snimak izlaganja i dostupan fonografski zapis. Uskoro će biti dostupna i video pretraga sjednica radnih tijela na isti način“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su po prvi put na vebsajtu Skupštine dostupni i setovi otvorenih podataka (“open data”).

„Imajući u vidu veliki broj podataka koje Skupština može objavljivati u otvorenom formatu, kao i njihovu raznoliku strukturu, u planu je i razvoj posebnog portala za otvorene podatke, koji bi trebalo da bude završen do kraja godine“, kazali su iz Skupštine.

Navodi se da je u toku ePristupačnost integracija, kako bi portal bio lakši za upotrebu i pristupačniji osobama sa invaliditetom.

„Osim toga, sajt je već prilagođen za softver koji koriste slijepe i slabovide osobe, a isto je učinjeno u saradnji sa Savezom slijepih Crne Gore“, kazali su iz Skupštine.

Oni su podsjetili da sajt Parlamenta već od ranije sadrži lakši i jednostavniji način komunikacije sa nevladinim organizacijama putem obezbijeđenog formulara.

„A jedan od najpopularnijih segmenata sajta je prostor opredijeljen za građane, u okviru kojeg im je omogućeno direktno obraćanje Parlamentu putem instituta predstavke“, kaže se u saopštenju.

Iz Skupštine su naveli da je, osim novih sadržaja koji su postali dostupni posjetiocima, skupštinski sajt unaprijeđen i u tehničkom smislu, a novo tehničko rješenje je razvijeno na servis orijentisanoj platformi, koja obezbjeđuje veću skalabilnost i više fleksibilnosti prilikom razvoja novog sadržaja.

Prema njihovim riječima, platforma je lakša za administraciju i lakše je prilagoditi novim zahtjevima.

"Izmjena postojećih i razvoj novih „front end“ interfejsa je brz i lak, što ima za cilj da sajt u budućnosti podrži publikovanje podataka iz internih sistema, poput eParlament sistema, čija implementacija je u toku“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: