JPNPCG: Građani, suzdržite se od kupovine ribe iz Skadarskog jezera za vrijeme zabrana

"Od 15. marta do 15. maja u Nacionalnom parku Skadarsko jezero na snazi je ribolovni zabran, koji se odnosi na ulov svih vrsta riba i drugih vodenih organizama, osim jegulje"

11509 pregleda 5 komentar(a)
Skadarsko jezero, Foto: Arhiva NP Skadarsko jezero
Skadarsko jezero, Foto: Arhiva NP Skadarsko jezero

Upućujemo apel svim građanima da se suzdrže od kupovine ribe iz Skadarskog jezera za vrijeme zabrana, jer je to najbolji način da se zaštiti riblji fond i očuva biodiverzitet ovog zaštićenog područja, saopšteno je danas iz Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore (JPNPCG).

"Od 15. marta do 15. maja u Nacionalnom parku Skadarsko jezero na snazi je ribolovni zabran, koji se odnosi na ulov svih vrsta riba i drugih vodenih organizama, osim jegulje. Početak ovogodišnjeg zabrana bio je razlog da, i ove godine, Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore pokrene kampanju "Stop krivolovu". Cilj kampanje je zaštita ribljeg fonda upravo u vrijeme kada se riba mrijesti i kada je najranjivija, kako bi se njena populacija obnovila", ističe se u saopštenju JPNPCG.

Stop krivolovu
foto: JPNPCG

Oni su dodali da kampanjom koju sprovode žele da spriječe nelegalan ribolov, suzbiju nelegalnu prodaju ribe i podignu svijest građana o značaju zaštite ribljih populacija za vrijeme mrijesta.

"U saradnji sa "Tržnicama i pijacama" d.o.o. Podgorica na ulazima u tržnice, pijace i ribarnice koje se nalaze u sklopu ovih objekata u Glavnom gradu, biće postavljeni posteri edukativno-informativnog karaktera, kojima se obavještava javnost da kupovinom ribe iz Skadarskog jezera u vrijeme zabrana indirektno pomažu krivolov", kazali su iz JPNPCG.

Oni su kazali da borbu protiv krivolova smatraju jednim od ključnih prioriteta.

"Odlučni smo u namjeri da, svim raspoloživim sredstvima, očuvamo biodiverzitet Skadarskog jezera i zaštitimo našu zajedničku prirodnu baštinu. Za uspjeh u toj borbi neophodna nam je podrška javnosti", rekli su iz JPNPCG.

Kontakt telefon Komunalne policije na koji možete prijaviti nelegalnu prodaju jezerske ribe: 067 002 005. Kontakt telefon Službe zaštite NP Skadarsko jezero na koji možete prijaviti nelegalni ribolov: 067 344 496.

Bonus video: