Tivat: Formiranje fonda za potrebe socijalno ugroženih, dodatna pomoć privrednicima koji su bili zatvoreni

Iz Opštine su saopštili da je budžetom za 2021. predviđen je iznos do 100.000 eura za transfere za jednokratne socijalne pomoći, što je 40.000 eura više u odnosu na sredstva planirana budžetom za 2020.

2381 pregleda 1 komentar(a)
Tivat, Foto: Opština Tivat
Tivat, Foto: Opština Tivat

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović (NP) pozdravio je svaku inicijativu koja za cilj ima brigu o socijalno ugroženim građanima Tivta.

Komnenović je na taj način juče odgovorio na incijativu OO SDP Tivat, koja dan ranije zatražila da se u tom gradu osnuje opštinski fond za potrebe socijalno ugroženih. SDP inače, sa svojim jednim odvornikom u lokalnom parlamentu obezbjeđuje skupštinsku većinu aktuelnoj tivatskoj vlasti koju čini koalicija građanskih listi NP, BF i GB.

“Ideja je da se formira radna grupa od predstavnika svih političkih subjekata i predstavnika Sekretarijata za finansije i za društvenu djelatnost, uz uključivanje Centra za socijalni rad koja bi kreirala najbolje rješenje i time našla najbolji, najtransparentniji i najsvrsishodniji način rješavanja socijalnih problema koji pogađaju naše brojne sugrađane”, naveo je predsjednik OO SDP Tivta Aleksandar Đurović.

On je istakao da bi formiranje ovog fonda doprinijelo riješavanju problema potrebe za davanjem pomoći najugroženijima i formiranje narodne kuhinje o kojima se ranije govorilo.

"Dugo trajanje korona krize, kao i strmoglavi pad turističkog prometa od kojeg živi ogromna većina naših sugrađana doveo je na ivicu egzistencije brojne tivatske porodice. Zbog toga je na nama, bez obzira na političku pripadnost, da nešto po ovom pitanju hitno uradimo. Ostajemo otvoreni za sve sugestije i predloge, kako bi što prije realizovali ideju o formiraju donatorskog računa/fonda Opštine Tivat za rješavanje socijalnih pitanja.", naveli su iz tivatske SDP.

Tivatski gradonačelnik Željko Komnenović juče je najavio da će lokalna administracija podržati ovaj predlog i oformiti donatorsku liniju, “ali ćemo prethodno sagledati sve aspekte njenog funkcionisanja i razgovarati sa mogućim partnerima na tom projektu.”

“Mi smo kao odgovorna lokalna administracija preduzeli određene korake, a jedan od njih jeste uvećanje od 65% kada su u pitanju budžetska izdvajanja za socijalne pomoći”, naveo je on.

Iz Opštine su saopštili da je budžetom za 2021. predviđen je iznos do 100.000 eura za transfere za jednokratne socijalne pomoći, što je 40.000 eura više u odnosu na sredstva planirana budžetom za 2020. Sredstva sa ove budžetske stavke isplaćuju se na osnovu Odluke o pravima i uslugama iz socijalne i dječje zaštite, a iznosi koji se odobravaju kreću se od 60 do 600 eura.

U prvom kvartalu 2020. Opština Tivat evidentirala je 50 zahtjeva za dodjelu jednokratne socijalne pomoći, dok je ta brojka u prvom kvartalu 2021. veća.

Nadležnom sekretarijatu podnešeno je ukupno 78 zahtjeva. Najčešći razlozi koje građani navode u svojim zahtjevima jesu nezaposlenost, troškovi liječenja i nemogućnost zadovoljenja osnovnih životnih potreba.

“U narednom periodu namjeravamo izvršiti izmjenu ove odluke u smislu ublažavanja kriterijuma, kako bi pravo na jednokratnu socijalnu pomoć ostvario što veći broj građana kojima je pomoć neophodna.”, najavio je Komnenović.

Iz lokalne uprave ističu da je u svijetlu postojeće zdravstvene situacije i činjenice da je duže od mjesec dana Tivat bio “zatvoren” usljed strogih epidemioloških mjera, te da su ovim značajno ugroženi prihodi brojnih ugostitelja, malih i srednjih preduzeća, evidentna potreba za pružanjem dodatne podrške privatnom sektoru, posebno djelatnostima čiji je rad bio zabranjen.

“Spreman je nacrt Odluke o donošenju mjera za podršku privredi u opštini Tivat.”,najavio je Komnenović.

Nacrtom ove odluke definisane su mjere pomoći koje između ostalog podrazumijevaju oslobađanje obaveze plaćanja prireza na dohodak fizičkih lica za privrednike u djelatnostima koje su bile zatvorene, oslobađanje od zakupnine za poslovne prostore i zemljište u vlasništvu Opštine Tivat za ugrožene djelatnosti, oslobađanje od plaćanja komunalnih taksi i naknada za licence taksi udruženja…

Odlukom se predviđa uvođenje dodatnog podsticaja za voćarstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, marikultura, cvjećarstvo, pčelarstvo, organsku poljoprivredu, upravljanje zelenim otpadom.

Odlukom koja je u završnoj fazi pripreme, Opština Tivat preporučiće opštinskim preduzećima da umanje račune za korisnike njihovih usluga, kada su u pitanju djelatnosti čiji je rad bio zabranjen, te da se obračun usluga izvrši srazmjerno vremenu u kojem su usluge korišćene.

Bonus video: