Radulović: Popunjeno 67,6 odsto kapaciteta kovid sistema u državi

"U odnosu na prošlu sedmicu, broj hospitalizovanih pacijenata je smanjen pet odsto, a broj životno ugroženih opao je oko dvadeset posto", kazala je direktorica KCCG

28290 pregleda 43 reakcija 43 komentar(a)
Radulović, Foto: Screenshot
Radulović, Foto: Screenshot
Ažurirano: 24.03.2021. 15:35h

Prvi put poslije više mjeseci, iz Kliničkog centra stižu ohrabrujući podaci – broj hospitalizovanih pacijenata je smanjen za pet odsto.

To je na konferenciji za novinare u Institutu za javno zdravlje, saopštila direktorica Kliničkog centra Ljiljana Radulović.

"U odnosu na prošlu sedmicu, broj hospitalizovanih pacijenata je smanjen pet odsto, a broj životno ugroženih opao je oko dvadeset posto", kazala je ona.

Direktorica KCCG još jednom je pozvala građane da poštuju propisane mjere.

Radulović je kazala da je popunjenost kapaciteta u Opštoj bolnici Pljevlja 72 odsto, u Opštoj bolnici Cetinje 75 odsto.

"U Opštoj bolnici Bar je značajno bolje, 61 odsto popunjenost kapaciteta, kao i u Opštoj bolnici Bijelo Polje gdje je popunjenost 57 odsto. Opšta bolnica Berane ima popunjenost kapaciteta 74 odsto, bolnica Nikšić 72 odsto, bolnica Kotor 31 odsto, Specijalna bolnica Brezovik 85 odsto. To na teritoriji Crne Gore označava da od 814 kreveta koji su opredijeljeni za tretman kovid pacijenata imamo 550 hospitalizovanih pacijenata, što znači da je ukupni kapacitet kovid sistema u našoj državi popunjen sa 67,6 odsto", rekla je Radulović.

Radulović je dodala da ovo pokazuje da imaju dovoljno kapaciteta da izađu u susret svim zdravstvenim potrebama oboljelima od kovida.

Nikšić: Devet pacijenata transportovano u druge bolnice kako bi se spriječila opterećenost sistema

Istakla je da su htjeli da spriječe poteškoće u pružanju zdravstvene zaštite pacijentima koji su bili hospitalizovani u OB Nikšić, gdje su imali povećanu potrebu za korišćenjem respiratora, te su transportovali devet pacijenata.

"Kako ne bi došlo do opterećenja sistema, u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja, pet pacijenata je preventivno premješteno u KCCG i četvoro je premješteno u Specijalnu bolnicu Brezovik", rekla je direktorica KCCG.

Objasnila je da je sve vrijeme zdravstveno stanje pacijenata bilo stabilno i da ni u jednom trenutku nije postojala mogućnost da se isto ugrozi transportom.

"Na ovaj način smo sve eventualno poteškoće koje bi bile tehničke prirode u samoj OB Nikšić normalizovali. Nakon rasterećenja ove bolnice nemamo mogućnost da se razviju ovakvi tehnički problemi u pružanju bilo kavke zdravstvene zaštite našem stanovništvu", zaključila je Radulović.

Bonus video: