Ministarstvo: Gradnja asfaltne baze u Potrlici je nezakonita

U Ministarstvu ekologije tvrde da je postrojenje planirano u Potrlici neophodno, ali je da je isto tako neophodno razmotriti alternativne lokacije na kojima bi asfaltna baza mogla da se postavi

3162 pregleda 0 komentar(a)
Na lokaciju na kojoj će se graditi asfaltna baza već dopremljena oprema, Foto: Privatna arhiva
Na lokaciju na kojoj će se graditi asfaltna baza već dopremljena oprema, Foto: Privatna arhiva

Izgradnja privremene asfaltne baze u naselju Potrlica nema zakonskog osnova jer ta lokacija ne postoji u planu privremenih objekata Opštine Pljevlja.

To tvrde u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

"Asfaltna baza, čija je izgradnja predviđena na lokaciji udaljenoj oko tri kilometra vazdušne linije od centra grada, u naselju Potrlica, prvenstveno ne postoji u Planu privremenih objekata Pljevalja, te stoga nema zakonskog osnova da bude izgrađena na pomenutoj lokaciji. Drugi problem izgradnje asfaltne baze je ekološke prirode. Stav Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma približan je zahtjevima mještana. U toku je izrada elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu, koju sprovodi Agencija za zaštitu životne sredine, a trebalo bi vidjeti i šta će da pokaže javna rasprava“, saopštili su iz Ministarstva.

U Ministarstvu ističu da je asfaltna baza, koja bi trebalo da se izgradi za potrebe rekonstrukcije puta Gradac-Pljevlja-Mihajlovica, do granice sa Srbijom, neophodna, ali je “isto tako neophodno razmotriti alternativne lokacije na kojima bi ova asfaltna baza mogla da se postavi“.

“Lokacija za izgradnju asfaltne baze u Pljevljima mora biti pažljivo određena u skladu sa potrebom da proizvede najmanju moguću štetu po zdravlje građana i životnu sredinu“, kazali su iz Ministarstvu.

Preduzeće “Crnagoraput” namjerava da izgradi privremenu asfaltnu bazu u Pljevljima, na lokaciji udaljenoj tri kilometra vazdušne linije od centra grada za potrebe rekonstrukcije puta Gradac-Pljevlja-Mihajlovica, do granice sa Srbijom.

Lokacija se nalazi iznad kopa Potrlica Rudnika uglja, sa njegove istočne strane, a neposredno uz lokaciju na kojoj se nalazi oprema Rudnika uglja odnosno nekadašnja transportna traka.

Lokacija, na kojoj će biti postavljeno postrojenje, vlasništvo je Rudnika uglja sa kojim je potpisan ugovor o zakupu zemljišta.

Mještani pljevaljskog naselja Potrlica pozvali su nedavno Vladu Crne Gore, Ministarstvo ekolologije, prostornog planiranja i urbanizma i Agenciju za zaštitu životne sredine da zabrane izgradnju privremene asfaltne baze u blizini njihovih kuća.

Izgradnja asfaltne baze na svega nekoliko stotina metara od njihovih kuća bila bi, smatraju oni, ekološki genocid prema stanovnicima Potrlice i svim građanima Pljevalja.

“Potrličani a i cijela pljevaljska javnost, bila je zatečena kada je krajem prošle godine ‘Crnagoraput A.D. Podgorica’, investitor postrojenja za proizvodnju asfalta, podnio zahtjev za odlučivanje o potrebi izrade elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu. Agencija za zaštitu prirode i životnu sredinu odgovorila je na zahtjev da je potrebna izrada elaborata, koji je ekspresno urađen za nepunih mjesec dana. Za ovaj za ekologiju pogubni projekat izabrana je najopasnija moguća lokacija. Po elaboratu, udaljena od prvih kuća je oko 500 metara vazdušne linije, a od centra grada oko tri kilometra. Po Gugl mapi udaljenosti su manje. Koliko je ova lokacija opasno blizu ljudi, najbolje govore podaci da su lokacije asfaltnih baza, koje trenutno rade u našoj državi, udaljene od najbližih naselja ili grada od pet do devet kilometara. U naselju Potrlica ima preko sto kuća u kojima živi skoro 500 stanovnika, od kojih je značajan broj djece”, kaže mještanin Potrlice Mile Đurović.

Za njega je neshvatljivo da “višedecenijski zagađivač životne sredine Rudnik uglja Pljevlja” dovodi na svoje zemljište po osnovu ugovora o zakupu još jednog zagađivača.

Đurović je pozvao nadležne u opštini Pljevlja da se aktivno uključe u rješavanje ovog problema.

Bonus video: