I Radonjić prodao stan dobijen od države pod povlašćenim uslovima

Radonjić prijavio da je poslije nepunih godinu prodao nekretninu za koju je od države dobio 40.000 eura kredita, koji vraća u ratama od 73,5 eura. Iz Agencije kazali da će provjeriti podatke iz kartona bivšeg direktora, on tvrdi da je sve uredno prijavio

49814 pregleda 403 reakcija 78 komentar(a)
Sreten Radonjić, Foto: Savo Prelević
Sreten Radonjić, Foto: Savo Prelević

Bivši direktor Agencije za sprečavanje korupcije Sreten Radonjić zaradio je nekoliko hiljada eura od prodaje stana koji je dobio od države pod povlašćenim uslovima.

Odlukom Vladine Komisije za stambena pitanja, Radonjiću je početkom 2018. godine dodijeljeno 40.000 eura stambenog kredita pod povoljnim uslovima. On je prijavio da je krajem iste godine počeo da vraća taj kredit, i to u ratama od 73,5 eura mjesečno.

Bivši direktor ASK nije jedini koji je prodao stan dobijen od države pod povlašćenim uslovima. To su ranije činili visoki državni funkcioneri, sudije, zaposleni u gradskim preduzećima...

Kako su “Vijesti” ranije objavile, Radonjić je krajem novembra 2019. godine upisan kao vlasnik stana od 42 metra kvadratnih u Podgorici. U listu nepokretnosti Uprave za nekretnine, u dijelu koji se tiče ograničenja, tada je bila upisana hipoteka radi isplate preostalog dijela kupoprodajne cijene koji je trebalo isplatiti do novembra.

On je, međutim, početkom avgusta prodao stan, vidi se iz redovnog godišnjeg imovinskog kartona koji je dostavio Agenciji za sprečavanje korupcije.

“Stan je kupljen od kreditnih sredstava, plus sopstvena sredstva, po cijeni od 47.000 eura. Prodat je za 50.000 eura. Kredit uredno otplaćujem, kako je i navedeno u izvještaju”, kazao je Radonjić za “Vijesti”.

Prema kartonu, on i dalje vraća stambeni kredit, ali nije odgovorio koliko dugo će ga vraćati.

Ta informacija je značajna jer, između ostalog, govori o tome koliko mora da se vrati od kredita.

Povoljnosti koje dobitnici Vladinih stambenih kredita imaju su, između ostalog, rok otplate i do 20 godina, ali i da mnogi od dodijeljene sume moraju da vrate samo 20 odsto.

Radonjić nije odgovorio ni na pitanje da li smatra da je u redu što je zaradio od prodaje stana kupljenog pomoću Vladinog kredita, čiji najveći dio vraćaju poreski obveznici.

A na pitanje zašto prihod od prodaje stana nije prijavio Agenciji, Radonjić tvrdi da je “sve uredno prijavljeno kod Agencije”.

“Ne radi se o uvećanju, jer je stan opremljen prodat za 50.000”, kazao je on.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da su javni funkcioneri dužni Agenciji da dostave tačne i potpune podatke u svojim imovinskim kartonima.

Za one koji to ne urade zaprijećena je novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

"Kao i u slučaju svakog drugog javnog funkcionera, Agencija će provjeriti podatke iz izvještaja o prihodima i imovini. Ukoliko se utvrde nepravilnosti, biće pokrenut postupak”, kazali su iz institucije na čijem je čelu Jelena Perović na pitanje “Vijesti” da li će provjeriti je li on dostavio tačne i potpune podatke. Perovićeva je naslijedila Radonjića na čelu Agencije, nakon što je on prešao na mjesto predsjednika Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP).

Zarađuje preko 3.000 mjesečno, više ne da uvid u račune

Radonjić je prošle godine zarađivao 3.080 eura mjesečno, vidi se iz redovnog godišnjeg imovnskog kartona.

On je prijavio da je kao predsjednik Savjeta AZLP mjesečno prihodovao po 2.130 eura, a još 950 eura penzije.

Penzija njegove supruge Roksande Radonjić je iznosila prošle godine 350 eura.

U posljednjem kartonu ističe se da je Radonjić vlasnik stana od 86 metara kvadratnih koji je stekao otkupom, objekta od 44 metra kvadratna koja je stekao uz pomoć nasljedstva i kreditom, i osmine zemljišta od gotovo 22.000 metara kvadratnih.

Radonjići imaju dva automobila iz 2006. godine, akcije u “Plantažama” i “Vektra Boki”.

Pored povoljnog stambenog, Radonjić od 2013. godine vraća 10.000 potrošačkog kredita u ratama od 140 eura, a supruga od maja 2018. godine 6.000 eura refinansirajućeg kredita u ratama od 55,5 eura.

Radonjić ovog puta nije dao saglasnost Agenciji za uvid u bankarske račune.

Bonus video: