Milatović: Totalno zaključavanje je gubitnička politika

Ministar ekonomskog razvoja kaže da bi Vlada upotrijebila čarobni štapić, ali ga nema. Pooštrene mjere u Beranama i Šavniku, epidemiološka situacija i dalje složena

28448 pregleda 178 reakcija 58 komentar(a)
U većini opština mjere nepromijenjene, Foto: Savo Prelević
U većini opština mjere nepromijenjene, Foto: Savo Prelević

Totalno zaključavanje je gubitnička politika, jer time priznajete da ste društvo koje ne može da kontroliše mjere.

To je juče “Vijestima” odgovorio ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović upitan da li je učinkovitije totalno zatvaranje države na 15 dana, s obzirom da mjesecima trpe i zdravlje i ekonomija.

“Znate li šta je poenta? Sasvim je sigurno da ako se zatvorimo imamo čisti ekonomski gubitak. Postoje limitirani budžetski resursi. Iskreno da vam kažem, da imamo čarobni štapić mi bismo ga upotrijebili ali ga nemamo”, rekao je ministar na konferenciji za medije.

Milatović
Milatovićfoto: Vlada Crne Gore

On je kazao i da Crna Gora nema benefit ekonomskih politika kao zemlje koje uvode totalni lokdaun.

“Zaista, ako je jedina mjera da se mjere poštuju tako što ćete sve zatvoriti, bolje da kao pojedinci, bolje da nas, ne mogu da kažem nema, ali zaista, opet ponavljam, poenta je da se poštuju mjere, zatvaranje vam je jedna politika”, poručio je Milatović.

Epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje (IJZ) Marija Božović kazala je da će vaspitno-obrazovne ustanove u 13 najkritičnijie epidemijom pogođenim opštinama biti zatvorene do 1. aprila, a do tada neće biti totalnog zaključavanje države.

Božović
Božovićfoto: Vlada Crne Gore

Ona je pojasnila da škole i vrtići neće raditi u Baru, Podgorici, Plužinama, Cetinju, Ulcinju, Šavniku, Nikšiću, Herceg Novom, Beranama, Bijelom Polju, Kotoru, Pljevljima i Mojkovcu.

Božovićeva je rekla da će od danas mjere da budu pooštrene u Beranama i Šavniku.

Prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo je 11.857 osoba, dok je 1.072 revakcinisano, saopštila je Božovićeva

U Beranama je zabranjen ulazak i izlazak iz opštine, kretanje od 21 časa do 05 časova narednog dana.

Predškolske ustanove, škole i fakulteti su i dalje zatvoreni, nastava se organizuje na daljinu, preko interneta, a zabranjeno je organizovanje zabavnih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima.

U Beranama je zabranjen rad ugostiteljskih objekata, dozvoljeno je pripremanje i izdavanje hrane, osim napitaka ispred objekta, u periodu od sedam do 22 časa, uz potvrdu poslodavca i rješenje, odnosno ugovor o radu.

Zabranjena je i prodaja hrane, alkoholnih i bezalkoholnih pića, svih vrsta kafa i drugih toplih i hladnih napitaka sa aparata koji se nalaze na svakom mjestu – od zgrada javne uprave do benzinskih stanica, rad tržnih centara, štandova, tezgi, teretana, fitnes centara, kladionica, boravak u parkovima i na javnim površinama, prisustvo i zadržavanje više od dva punoljetna lica na otvorenom javnom prostoru, dok je dozvoljen rad neprehrambenih prodavnica, frizerskih i kozmetičkih salona do 20 časova, a korišćenje hotelskih restorana za goste od sedam do 18 sati.

U Šavniku je zabranjen rad privrednih društava i preduzetnika koji obavljaju zanatsku i uslužnu djelatnost (frizerskih i kozmetičkih salona i srodnih djelatnosti), djelatnosti u oblasti kulture koje podrazumijevaju istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru, dok je dozvoljen rad marketa, kioska za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača, štampe, sredstava za zaštitu bilja, sjemena i danog materijala poljoprivrednog bilja ili pogrebne opreme, kao i benzinskih stanica i prodavnica za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica.

129 krivičnih prijava protiv 215 osoba podnijela je podgorička policija od početka godine zbog nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Iz Uprave policije je saopšteno da je od 215 osoba protiv kojih su zbog kršenja mjera podnijete krivične prijave njih 49 uhapšeno.

Božovićeva je kazala da je epidemiološka situacija i dalje složena i da za nekoliko sedmica očekuju poboljšanje.

Direktorica Kliničkog centra (KC) Ljiljana Radulović kazala je da je za pet odsto smanjen broj hospitalizovanih u toj ustanovi, a za 20 broj životno ugroženih. “To pokazuje da su mjere uticale. U Pljevljima je popunjenost kapaciteta 72, na Cetinju 75, u Baru 61, Bijelom Polju 57, Beranama 74, Nikšiću 72, Kotoru 31 i u Brezoviku 85 odsto”, rekla je Radulovićeva.

Radulović
Radulovićfoto: Vlada Crne Gore

Milatović je kazao da u Crnoj Gori treba da se vakciniše oko 400.000 stanovnika.

“U zemlji je trenutno 44.000 doza vakcina. U narednih par dana će stići naredna tranša iz ovih 50.000 ugovorenih ruskih. Dodatna velika tranša od 200.000 ruskih vakcina trebalo bi da stigne sredinom aprila. U okviru kovaks inicijative zemlji pripada 84.000 vakcina, a do kraja marta bi nam trebalo da stigne oko 20 ili 30.000”, saopštio je Milatović.

Sve te brojke, tvrdi, ukazuju da bi se do kraja maja vakcinisalo oko 60 odsto odraslih.

“Trenutno u zemlji je sigurno nekih 25 posto preležalo kovid-19. Ako saberemo te dvije cifre, dolazimo do neke brojke važne za sticanje kolektivnog imuniteta”, kazao je Milatović.

U Crnoj Gori registrovana su još 434 slučaja koronavirusa, hospitalizovano je 528 osoba, dok su četiri preminule od posljedica kovid infekcije.

Škole u pojedinim opštinama bi od ponedjeljka mogle početi sa redovnom nastavom

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta će u petak škole obavijestiti o načinu rada tokom naredne sedmice, potvrđeno je “Vijestima” nezvanično u tom resoru.

To bi značilo da bi redovna nastava mogla da počne u ponedjeljak, 29. marta u opštinama Gusinje, Plav, Petnjica, Rožaje, Žabljak, Andrijevica, Danilovgrad, Budva, Tivat, Kolašin i Tuzi.

U ovim opštinama je 800 i manje oboljelih na 100.000 stanovnika. Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta najavili su i da će u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Institutom za javno zdravlje naći i najbolje načine za provjeru znanja đaka.

Bonus video: