Bošnjak: Da se sredstva usmjere za užinu socijalno ugroženoj djeci

U obrazloženju se navodi da bi se usvajanjem ovog amandmana konkretno znalo kome idu sredstava u iznosu od 240.000 eura
51 pregleda 0 komentar(a)
Branka Bošnjak, Foto: Arhiva "Vijesti"
Branka Bošnjak, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.12.2017. 11:13h

Odbornica Demokratskog fronta u Skupštini Glavnog grada Branka Bošnjak podnijeće amandman na predlog odluke o Budžetu Glavnog grada kojim traži da se pokriju troškovi užine u školama za djecu čije porodice su korisnici socijalne pomoći.

Kako je navela, umjesto što je Glavni grad opredijelio 240.000 eura u 2018. za jednokratne socijalne pomoći, koje se obično u izbornoj godini zloupotrebljavaju, ovim bi se konkretno ta sredstva usmjerila školama za užinu socijalno ugroženoj djeci.

U obrazloženju se navodi da bi se usvajanjem ovog amandmana konkretno znalo kome idu sredstava u iznosu od 240.000 eura.

Dalje se navodi da je ovaj amandman u potpunosti na fonu pospješivanja nataliteta i zaštiti ugroženih kategorija stanovništva, pa bi njegovim usvajanjem Grad pokazao da se brine o djeci, kao najranjivijoj kategoriji.

"Fondacija Banka hrane i NVO Roditelji, kao organizacije koje su u direktnom kontaktu sa ovom kategorijom stanovništva, takođe zalažu da Glavni grad Podgorica pokaže odgovornost prema ovoj djeci, kao socijalno najugroženijoj kategoriji, a imajući u vidu da su i istraživanja UNICEF-a pokazala da nam je svako deseto dijete u Crnoj Gori gladno, smatram da je predlagač ove Odluke dužan da prihvati predloženi amandman. Onih 30.000 eura koliko je Glavni grad naknadno opredijelio da participira u troškovima užine ovoj kategoriji djece, je nedovoljno, jer treba pokriti sve troškove koje prema relevantnim procjenama iznose blizu 250.000 eura, a ne samo participirati, jer ova kategorija nije u stanju da pokrije troškove užine, ni po umanjenim cijenama", ističe se u amandmanu.

U nastavku se navodi da u cilju tansparentnosti, kao i cilju ispunjavanja tačno definisanih mjera fiskalne konsolidacije koje je propisala Vlada Crne Gore, a prvenstveno u cilju ozbiljnijeg vođenja socijalne politike, da očekuju da će ukoliko predlagač ne prihvati ovaj amandman, odbornici Glavnog grada pokazati ozbiljnost i odgovornost prema onima koji su ih izabrali, i da će konsenzusom svih izglasati ovaj amandman.

Bonus video: