Vodovod u Pljevljima planira krupne rezove

Odbor ditektora pljevaljskog opštinskog preduzeća u krenjem sastavu usvojio sanacini plan

5932 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Odbor direktora pljevaljskog Vodovoda usvojio je Sanacioni plan, čime su stvorene pretpostavke za izlazak iz finansijske krize tog opštinskog preduzeća. Plan je dostavljen Upravi prihoda Crne Gore uz zahtjev da im se obezbijedi dodatno vrijeme kako bi Društvo kroz implementaciju usvojenih odluka i Sanacionog plana počelo finansijsku konsolidaciju.

“Obaveštavamo Upravu prihoda da su se napokon stvorili uslovi za usaglašavanje dinamike plaćanja dugovanja i apsolutni jedini ispravan pristup plaćanja svih poreza i doprinosa u narednom periodu. Molimo vas za dodatno razumijevanje jer će i osnivač Opština Pljevlja angažovanjem dodatnih konsultanata sa predstavnicima menadžmenta u narednom periodu sačiniti kompletan plan reorganizacije i biznis plan i to će, nadamo se, biti konačan izlazak iz krize funcionisanja Društva”, navodi se u saopštenju Odbora direktora.

Sanacioni plan donio je Odbor direktora u krnjem sastavu, s obzirom na to da su dva od pet članova, uključujući i predsjednika Odbora direktora Abdulaha Šulovića, ranije podnijeli ostavku.

“Obaveštavamo sve građane, a naročito zaposlene u DOO Vodovod Pljevlja da se sa ovim stavlja tačka na sve dosadašnje probleme sa blokadom rada Odbora direktora, da je načinjen tek prvi korak u stabilizaciji Društva, i da sada slijedi još mnogo upornosti i rada na izlasku iz finansijske krize. Sa ovim je uspostavljena kvalitetna komunikacija sa osnivačem i Upravom prihoda, i vrlo brzo će se morati doći do zajedničkog rešenja za uspješno funcionisanje Društva. Samim tim su sve poteškoće u radu, razne manipulacije i blokade na koje je Odbor direktora nailazio prethodnih mjeseci prevaziđeni u korist radnika i građana Pljevalja”, navodi se u saopštenju Odbora direktora, kojeg su potpisali Bojislav Zindović, Goran Drobnjak i Hilmo Čuturić.

Sanacionim planom je predviđeno smanjenje troškova poslovanja koji se odnose na vodovodni materijal, kancelarijski materijal, električnu energiju, gorivo, dnevnice, PTT usluge, seminare, usluge, reprezentaciju i troškove sporova.

“Smanjenje poreskog duga sa planom plaćanja svih zaostalih dugovanja (reprogrami) i projekcija plaćanja svih dugovanja na mjesečnom nivou. Smanjenje broja zaposlenih, kroz razne mjere odlazaka radnika u penziju, tehno-ekonomski višak, reorganizacija u skladu sa otvaranjem novih mjesta u postrojenje za otpadne vode. Povećanje prihoda kroz poboljšanje odnosa sa osnivačem (poboljšanje ugovora), povećanje prihoda od radova iz djelatnosti za koje je društvo osposobljeno za kompanije i privredna društva na lokalnom nivou (Rudnik Pljevlja, Termoelektrana…), povećanje prihoda izlaskom na tržište iz oblasti stambeno komunalne djelatnost”, neke su od mjera koje su predložene u Sanacionom planu.

Odbor je konstatovao I da će hitno biti donijeta odluka o obustavljanju sponzorstava, svih vidova pomoći, osim za zaposlene radnike Društva, i članove njihove uže porodice, a u vezi zdravstvene ili epidemiološke situacije.

Biće donijeta I odluka o obustavljanu izdavanja mehanizacije bez nadoknade trećim licima i pravnim subjektima, odluka o monitoringu na zapošljavanje radnika do realizacije postupka usvajanja sistematizacije i racionalizacije radne snage i odluka o obustavljanu odbijanja pet odsto na zarade zaposlenim do rešavanja sporova koji su povedeni kod nadležnih sudova.

U saopštenju se konstatuje da su članovi odbora direktora i pored brojnih osporavanja i blokiranja rada nekoliko mjeseci, u saradnji sa osnivačem došli do jedinog ispravnog rešenja usvajanje ovog Sancionog plana, i slanje pismenog zahtjeva Upravi prihoda.

“Svako dalje postupanje u vezi najavljenih izmjena članova odbora direktora Vodovoda Pljevlja, i pored upozorenja na evidentne zakonske propuste su u nadležnosti i odgovornosti Skupštine Opštine Pljevlja, i nisu domen interesovanja nas kao legitimnih članova odbora direktora koji su donijeli spasonosna rešenja za Društvo i pored višemjesečne blokade rada. Cijeli mandat a naročito intezivno na samom kraju, poslednjih mjeseci smo radili isključivo u interesu zaposlenih i u ostvarivanju javnog interesa”, navode u saopštenju.

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović donio je Odluku o razrješenju četiri od pet članova Odbora direktora Vodovoda prije isteka mandata. O odluci Golubovića izjasniće se odbornici na sjednici lokalnog parlamenta zakazanoj za 2. april.

U obrazloženju odluke se navodi da se Šulović I Mejrema Drnda razrješavaju zbog podnošenja ostavke, Čuturić na predlog Nezavisnog sindikata, a Zindović zbog nepostupanja po odredbama Statuta Vodovoda.

Za nove članove Odbora direktora Vodovoda predloženi su Jadranka Golubović Aćimović, Milica Božović, Mirela Kondo i Nebojša Spajić

Bonus video: