Svečano otvaranje zakazano je za 31. mart

Herceg Novi: Rekonstruisana Kuća Iva Andrića proširuje turističku ponudu

"Iz Agencije za lokalnu demokratiju su naveli da tura počinje od Kuće Iva Andrića, gdje će posjetioci moći da vide stalnu postavku vezanu za život Nobelovca u Herceg Novom, ali i preko elektronskog pametnog totema da se upoznaju sa ostalim tačkama ekomuzeja/muzeja zajednice, kao i eko-muzejima u mediteranskoj mreži ekomuzeja"

2921 pregleda 4 komentar(a)
EKko muzej-kuća: ilustracija, Foto: Opština Herceg Novi
EKko muzej-kuća: ilustracija, Foto: Opština Herceg Novi

Eko muzej-kuća Nobelovca Iva Andrića ubrzo će postati dio turističke ponude Herceg Novog, navodi se u saopštenju Opštine Herceg Novi (OHN).

Oni su saopštili da u saradnji sa tur-operaterom “Trend Travel” iz Herceg Novog, Agencija za lokalnu demokratiju je kreirala turistički paket, dvosatnu šetačku turu sa fokusom na razvijeni model eko-muzeja i muzeja zajednice, u okviru Co.Co Tour projekta.

"Svečano otvaranje Kuće Iva Andrića zakazano je 31. mart", saopštili su iz OHN.

Kako su saopštili, iz Agencije za lokalnu demokratiju su naveli da tura počinje od Kuće Iva Andrića, gdje će posjetioci moći da vide stalnu postavku vezanu za život Nobelovca u Herceg Novom, ali i preko elektronskog pametnog totema da se upoznaju sa ostalim tačkama ekomuzeja/muzeja zajednice, kao i eko-muzejima u mediteranskoj mreži ekomuzeja. Pomenute tačke predstavljaju kulturno-istorijsko, prirodno, materijalno i nematerijalno nasljeđe.

"Magija Herceg Novog koja je privukla poznatog pisca i njegovu suprugu, ali i mnoge druge umjetnike i kretivne ljude poput Zuka Džumhura, Branka Ćopića, Mihaila Lalića, Petra Lubardu, Voja Stanića, i dalje nastavlja da inspiriše stanovnike Herceg Novog da stvaraju za zajednicu i posjetioce. Mnogo kulturnih slojeva, vidljivih u arhitekturi grada, bogata i živopisna priroda i vegetacija, more i planine, očigledno na neki način podstiču aktivnosti stanovnika ovog grada, podstiču ih da stvaraju, slikaju, pišu, kuvaju, bave se sportom i oživljavaju stare zanate" , kazali su iz Agencije za lokalnu demokratiju, navodi se u saopštenju Opštine.

Iz te ustanove navodi se da će ovaj turistički paket biti dostupan kao dvosatna šetačka tura i biće promovisan putem društvenih mreža i online turističkih sajmova tokom važenja epidemiooloških mjera, a, kako su kazali, u budućnosti će se naći u mreži ponude turističkih pod-ponuđača.

"Paket je nastao u okviru Co.Co. Tour projekta finansiranog od strane Evropske unije kroz Instrument pred-pristupne pomoći (IPA II) i kofinanisranog od Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas