Porodica iz Berlina pomaže Narodnoj kuhinji u Nikšiću: Žele da ostanu anonimni

"Odobrili su nam korišćenje njihovih finansijskih sredstava bez ograničenja za rad kuhinje tokom trajanja epidemije, pored toga što kuhinja i opstaje zahvaljujući njima"

5385 pregleda 9 komentar(a)
Detalj iz narodne kuhinje u Nikšiću, Foto: Luka Zeković
Detalj iz narodne kuhinje u Nikšiću, Foto: Luka Zeković

Narodna kuhinja iz Nikšića od početka epidemije izazvane koronavirusom bilježi porast korisnika, pa im je pomoć itekako dobrodošla.

I dok im pomažu brojne firme i pojedinci, kako iz Nikšića, tako i iz cijele Crne Gore, pomoć im stiže i iz dijaspore.

Posebno se u tome ističe jedna crnogorska porodica iz Berlina koja za širu javnost želi da ostane anonimna, iako su njihovi potezi, kako ističu iz Narodne kuhinje, više nego vidljivi.

"Odobrili su nam korišćenje njihovih finansijskih sredstava bez ograničenja za rad kuhinje tokom trajanja epidemije, pored toga što kuhinja i opstaje zahvaljujući njima. Od izbijanja epidemije smo udvostručili broj korisnika tako da svakoga dana izdajemo preko 300 obroka", kazala je Konstantina Vojinović, direktorica NVO "Izvor života" koja je u julu 2019. otvorila Narodnu kuhinju u gradu pod Trebjesom.

U Narodnoj kuhinji vrijedno radi šest žena, a hranu dostavljaju i osobama koje zbog zdravstvenog stanja ili godina nijesu u mogućnosti da istu sami preuzmu. Od osnivanja do kraja prošle godine podijelili su oko 130 hiljada obroka, a u prvom talasu epidemije broj korisnika je dostizao cifru i do 440.

"Porodica iz Berlina nam pomaže kao najveći dobročinitelji i u drugim inicijativama za pomoć pojedincima i porodicama koje smo prethodno sprovodili. Primjeri crnogorskih iseljenika mogu biti inspiracija i uzor za društvo u cjelini. Njihov humanitarni doprinos je posebno u kritičnim periodima bio od neprocjenjivog značaja za sve građane Crne Gore bez nacionalnih, vjerskih ili političkih konotacija", istakla je Vojinović.

Bonus video: