"Ministarstvo će u okviru svojih nadležnosti ispitati procedure, na ovaj način se narušava cilj ePeticije"

"Svaka peticija koja u roku od 60 dana dobije podršku najmanje 3.000 građana biće od strane nadležnog ministarstva pretočena u formalnu inicijativu i podnijeta Vladi na razmatranje", navodi se u reagovanju

3040 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija izrazilo je žaljenje što Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) nije dobio povratnu informaciju od nadležnih institucija u odnosu na kandidovanu peticiju o uvođenju privremene obustave lova i korijenite reforme lovstva, saopšteno je iz ovog Ministarstva.

Oni navode da će Ministarstvo u okviru svojih nadležnosti ispitati interne procedure unutar Vlade, kako bi se preduprijedile ovakve pojave, s obzirom na to da se na ovaj način narušava duh i cilj „Glas građana – ePeticije“ da se unaprijedi građanska participacija i inicijative, te poveća transparentnost rada Vlade, kroz demokratski model podnošenja elektronskih peticija.

Dodaju da je Ministarstvo zaduženo za tehničku podršku portala ePeticije , a sama realizacija ePeticija je u nadležnosti resornih ministarstava.

"U skladu sa procedurama o radu portala ePeticije, svako ministarstvo ima administratora - službenika ministarstva zaduženog za pregledanje i validaciju peticija podnijetih ministarstvu, koju na kraju može prihvatiti, odbiti ili reklamirati. To znači da po dobijanju peticije, ministarstvo ima rok od 20 dana da se odredi u odnosu na peticiju i, ukoliko se ista pusti na glasanje, otvorena je za glasanje 60 dana. Svaka peticija koja u roku od 60 dana dobije podršku najmanje 3.000 građana biće od strane nadležnog ministarstva pretočena u formalnu inicijativu i podnijeta Vladi na razmatranje", navodi se u reagovanju.

Elektronska peticija koja nije u skladu sa upustvima ne može biti prihvaćena i dostupna za glasanje na portalu „Glas građana – ePeticije“, a podnosioci moraju biti informisani o razlozima za odbijanje, zaključili su iz Ministarstva.

Bonus video: