Rutović i Milanović podnijeli ostavke na članstvo u Tužilačkom savjetu

Kako u Tužilačkom savjetu ima 11 članova, a predsjednik je Vrhovni državni tužilac, aktuelni sastav Tužilačkog savjeta će za rad i donošenje odluka i bez Milanovića i Rutovića imati potreban kvorum

25127 pregleda 63 reakcija 18 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Članovi Tužilačkog savjeta - specijalni državni tužilac Veljko Rutović i rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju Duško Milanović podnijeli su ostavke na članstvo u tom tijelu, jer žele da napreduju u tužilačkoj organizaciji.

Tužilački savjet će na današnjoj sjednici konstatovati ostavke, koje su Rutović i Milanović podnijeli 15. odnosno 19. februara ove godine, jer su prema Zakonu o državnom tužilaštvu bili dužni da podnesu ostavku u TS-u prije nego su dostavili kandidature na aktuelne oglase.

Kako u Tužilačkom savjetu ima 11 članova, a predsjednik je Vrhovni državni tužilac, aktuelni sastav Tužilačkog savjeta će za rad i donošenje odluka i bez Milanovića i Rutovića imati potreban kvorum.

Ovaj Tužilački savjet ima mandat do januara 2022. godine, ali kako Venecijanska komisija (VK) nije dozvolila svojevrsni blickrig parlamentarnoj većini da pogura predložene tužilačke zakone, oni će u ovom formatu nastaviti rad sve dok se na osnovu preporuka VK ne nađe pravno rješenje kako da se promijeni sastav TS-a gdje bi tužioci i ugledni pravnici imali jednak broj članova.

U slučaju prestanka mandata članova Tužilačkog savjeta iz reda državnih tužilaca, prije isteka vremena na koje su izabrani, postupak predlaganja kandidata na upražnjeno mjesto sprovodi se u skladu sa članovima 24 i 25 Zakona o državnom tužilaštvu.

Predlog kandidata za izbor članova Tužilačkog savjeta iz reda Specijalnog državnog tužilaštva utvrđuje se na sjednici SDT-a, na kojoj se predlažu dva kandidata iz tog tužilaštva.

Radi utvrđivanja predloga kandidata za iz reda ODT-a, Komisija za izbor pribavlja od svakog rukovodioca i državnog tužioca iz osnovnog državnog tužilaštva inicijalni predlog, koji sadrži imena dva kandidata.

Listu od četiri kandidata, za koje je dat najveći broj inicijalnih predloga, sačinjava Komisija za izbor, po azbučnom redu.

Bonus video: