Tivat i ove godine u akciji "Sat za planetu": Gašenje svjetla na sat vremena

Javna rasvjeta će na kratko biti isključena i u centralnim gradskim ulicama: II dalmatinske, 21. novembra, Luke Tomanovića, Palih boraca i na šetalištu Pine, u saradnji sa tivatskim Komunalnim preduzećem

1281 pregleda 0 komentar(a)
"Sat za planetu", Foto: Opština Tivat
"Sat za planetu", Foto: Opština Tivat

Tivat se i ove godine priključuje globalnoj akciji "Sat za planetu", koja za cilj ima skretanje pažnje na klimatske promjene, kao posljedicu neodgovornog odnosa čovjeka prema prirodi.

U subotu 27. marta rasvjeta u zgradi Opštine Tivat biće isključena od 20:30 do 21:30h.

Javna rasvjeta će na kratko biti isključena i u centralnim gradskim ulicama: II dalmatinske, 21. novembra, Luke Tomanovića, Palih boraca i na šetalištu Pine, u saradnji sa tivatskim Komunalnim preduzećem.

Svjetla će u istom terminu biti ugašena i u naselju i marini Porto Montenegro, koje se svake godine priključuje ovoj ekološkoj inicijativi.

Hotel Regent Porto Montenegro takođe će učestvovati u akciji gašenjem rasvjete na fasadi u trajanju od 60 minuta.

Ove godine inicijativu će podržati i Luštica Bay, u kojoj će svijetla u istom terminu biti ugašena u marini, na promenadi i u hotelu Čedi Luštica Bay.

Akciju "Sat za planetu" u Crnoj Gori promoviše i podržava nevladina organizacija (NVO) "Green home" iz Podgorice.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) ove godine organizuje zoom događaj, prilagođavajući ovu važnu poruku zahtjevima trenutka.

"Sat za planetu Zemlju" prvi put je održan u Sidneju 2007. godine kao građanska inicijativa za podizanje svijesti o klimatskim promjenama, ali i poziv na hitnu akciju.

U akciji je prošle godine učestvovalo 190 zemalja svijeta i pridružilo joj se preko dvije milijarde ljudi.

Najpoznatije svjetske znamenitosti koje gašenjem rasvjete doprinose akciji su Ajfelov toranj, rimski Koloseum i londonski Big Ben.

Bonus video: