Izložba posvećena misiji Američkog crvenog krsta u Crnoj Gori

Fotografije koje su izložene snimili su članovi istorijske misije Američkog crvenog krsta u Crnoj Gori po završetku Prvog svjetskog rata

3001 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Američka ambasada
Foto: Američka ambasada

Izložba posvećena istorijskoj misiji Američkog crvenog krsta u Crnoj Gori, koja je otvorena u centru Podgorice, dokaz je duge istorije prijateljstva i partnerstva dvije države, kazala je američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke.

Ona je danas posjetila izložbu fotografija koju su, kako je saopšteno iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD), snimili članovi istorijske misije Američkog crvenog krsta u Crnoj Gori po završetku Prvog svjetskog rata.

„Izložba je dio višegodišnje komunikacione kampanje Ambasade SAD pokrenute u julu prošle godine s ciljem da istakne obim i dubinu međusobnih odnosa koje dvije zemlje grade na temeljima zajedničkih vrijednosti“, kaže se u saopštenju.

izložba Američki crveni krst
foto: Američka ambasada

Navodi se da je ovaj dio kampanje, koji naglašava ne samo misiju Američkog crvenog krsta, koja je volontere dovela u Crnu Goru nakon Prvog svjetskog rata, već i američku podršku Crnoj Gori tokom aktuelne COVID-19 pandemije, svjedoči o dugogodišnjem prijateljstvu dvije države.

Kako su kazali iz Ambasade, dvije ulične izložbe, u Podgorici i Nikšiću, dopunjene sadržajima koji će biti dijeljeni preko društvenih medija Ambasade, prikazuju fotografije Crne Gore iz doba misije Crvenog krsta (1919-1922) i danas, od kojih mnoge pokazuju izvanredne prirodne ljepote zemlje.

Oni su pozvali građane da posjete ulične izložbe.

izložba Američki crveni krst
foto: Američka ambasada

Iz Ambasade su kazali da se podgorička izložba nalazi u Njegoševoj ulici, između zgrade Opštine, Gradskog parlamenta i Gradske biblioteke, i trajaće od danas do nedjelje 4. aprila, dok će izložba u Nikšiću biti postavljena na Trgu slobode od 9. do 18. aprila.

Rajnke je kazala da je Izložba posvećena istorijskoj misiji Američkog crvenog krsta u Crnoj Gori dokaz duge istorije prijateljstva i partnerstva između dvije države.

Kako je kazala, nadovezujući se na istorijsku podršku misije Američkog crvenog krsta u Crnoj Gori nakon Prvog svjetskog rata, SAD s ponosom podržavaju napore Crvenog krsta Crne Gore za pomoć tokom COVID-19 pandemije.

„Kao prijatelji, partneri i saveznici, SAD će nastaviti da se se solidarišu s narodom Crne Gore za vrijeme aktuelne zdravstvene krize i u nedjeljama i godinama koje slijede", poručila je Rajnke.

Bonus video: