Krivokapić: Migracije u pravcu sjever-jug dovesti na održivi nivo

Premijer je kazao da Vlada želi istinski da se usmjeri ka ekološki održivim rješenjima

4117 pregleda 3 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore
Krivokapić, Foto: Vlada Crne Gore

Jedna od najozbiljnijih namjera ove Vlade je da pokuša da migracije koje se dešavaju u pravcu sjever - jug dovede na održivi nivo, jer su posrijedi čisto ekonomski motivisana pomjeranja, kazao je premijer Zdravko Krivokapić.

Predsjednik Vlade je danas putem video-linka održao sastanak sa direktorkom Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Mikelom Telatin.

Krivokapić je, kako je saopšteno, zahvalio direktorki UNOPS-a na pomoći koju je ta Kancelarija pružila u borbi protiv pandemije COVID-19, kao i na uloženim naporima u sprovođenju dosadašnjih aktivnosti, koje se odnose na implementaciju projekta “Norveška za Vas – Crna Gora”, finansiranog od strane Kraljevine Norveške, posredstvom njene Ambasade sa sjedištem u Beogradu. Premijer je iskazao uvjerenje da će nastavak projekta pomoći Vladi u naporima da diverzifikuje crnogorsku ekonomiju, poveća njenu otpornost i pomogne sektoru malih i srednjih preduzeća.

„Jedna od najozbiljnijih namjera ove Vlade je da pokuša da migracije koje se dešavaju u pravcu sjever - jug dovede na održivi nivo, jer su posrijedi čisto ekonomski motivisana pomjeranja. Na rješavanje ovog problema usmjeren je i Projekat Kraljevine Norveške“, naglasio je Krivokapić.

Krivokapić UNOPS
foto: Vlada Crne Gore

Istakao je spremnost Vlade da u saradnji sa kancelarijom UNOPS-a otvori i druge projekte, kao što su Regionalna modularna COVID bolnica, koja bi obuhvatila četiri opštine na primorju, izgradnja nedostajućih škola i vrtića, naročito u Podgorici, Danilovgradu i Bijelom Polju, ali i velikih ekoloških izazova.

„Vlada prepoznaje problem sa infrastrukturom za zaštitu životne sredine. Želimo istinski da se usmjerimo ka ekološki održivim rješenjima, a to možemo postići, recimo, zajedničkim projektima, koji bi konačno riješili odvode komunalnog otpada. Dosadašnja rješenja prečišćavanja komunalnih voda, gotovo u svim opštinama, nijesu zaživjela u željenom i planiranom kapacitetu“.

Zahvaljujući Krivokapiću na izdvojenom vremenu, konkretnim predlozima za saradnju, te podršci koju Vlada pruža implementaciji postojećeg Projekta, direktorka UNOPS–a, Mikela Telatin je izrazila optimizam, kada je u pitanju ratifikacija Ugovora između CG i UNOPS-a, navode iz Vlade.

„On će omogućiti da još više doprinesemo razvoju Crne Gore kada budemo vaši rezidenti“, rekla je Telatin.

Ona je, kako se dodaje, premijera upoznala sa dvadesetogodišnjim iskustvom koje je UNOPS sticao u regionu Zapadnog Balkana, kao i sa dosadašnjom saradnjom, koju je kancelarija ostvarila sa institucijama crnogorskog sistema od 2018. godine. Izrazila je spremnost da UNOPS i dalje bude partner-posrednik i u drugim projektima, koji će biti u funkciji realnih potreba građana Crne Gore.

Bonus video: