Zapošljavanja u Radio-difuznom centru: ASK sumnja i na korupciju

Agencija utvrdila da je, prilikom zapošljavanja referenata u RDC, ugrožen javni interes koji upućuje na postojanje korupcije

33886 pregleda 14 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je, prilikom zapošljavanja referenata u Radio-difuznom centru (RDC), ugrožen javni interes koji upućuje na postojanje korupcije.

Na adresu Agencije stigle su dvije prijave, a odnose se na navodnu zloupotrebu službenog položaja izvršnog direktora RDC Slobodana Stanišića na način što je, bez jasnih kriterijuma, donio odluku o izboru dva kandidata za prijem na radno mjesto referenta za tehničko-logističku podršku.

U prijavi se takođe iskazuje sumnja u nepotizam, s obzirom na rodbinske veze izabranih kandidata za predsjednikom jedne od sindikalnih organizacija, odnosno predsjednikom Odbora direktora RDC-a.

Stanišić je Agenciji kazao da su sve radnje sprovedene u skladu sa Zakonom o radu i uz poštovanje Pravilnika o zapošljavanju RDC-a, te da nije bilo nepravilnosti u samom postupku od njegovog početka pa do okončanja.

Istakao je da je u tom dijelu već imao provjeru Inspekcije rada, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i Agencije za zaštitu ličnih podataka.

“Takođe se navodi da navodi podnosioca prijave o nepotizmu nemaju osnova, budući da izvršni direktor RDC-a nije u rodbinskim vezama sa izabranim kandidatima”, navodi se u dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid.

Tvrdi da nije bilo nepotizma: Stanišić
Tvrdi da nije bilo nepotizma: Stanišić

Agencija je konstatovala da Pravilnik o zapošljavanju RDC nema definisane kriterijume za izbor kandidata za prijem u radni odnos, već ih Komisija prozvoljno definište, a da pri tom nije definisala mjerljive i obrazložive pokazatelje, na osnovu kojih se može zaključiti način vrednovanja, ocjenjivanja i bodovoanja pojedinih kandidata, na osnovu koji će se objektivno izabrati najbolji kandidat. Takođe je utvrđeno da izvršni direktor nakon usmenog intervjua sa predloženim kandidatima diskrecionim pravom vrši izbor kandidata, opet bez definisanih kriterijuma.

Direktorica Agencije Jelena Perović dala je dvije preporuke RDC, od kojih je jedna da bez odlaganja izmijeni Pravilinik o zapošljavanju u dijelu koji se odnosi na definisanje kriterijuma, ali i da predvidi obavezu sačinjavanja zapisnika ili izvještaja o sprovedenim kriterijuma na osnovu kojih bi se moglo utvrditi na koji način je vršeno pojedinačno ocjenjivanje i bodovanje.

Stanišić je kazao “Vijestima” da je RDC uvijek poštovao sve preporuke, sugestije i naloge nadležnih organa i preduzimao akivnosti na njihovoj primjeni, što je uradio i sa Agencijinim. Istakao je da je sporni Pravilinik o zapošljavanju usaglašen sa preporukama Agencije i već dostavljen na njenu adresu.

“Ono što je takođe bitno naglasiti jeste da u navedenom slučaju ne može biti riječi o nepotizmu, niti je nešto tako utvrđeno od strane Agencije, iz razloga što zaposlena osoba nije u rodbinskim vezama sa izvršnim direktorom, koji shodno pravilniku o zapošljavanju zaključuje ugovor o radu sa najboljim kandidatom”, kazao je Stanišić.

On, međutim, nije odgovorio da li je osoba koja je zaposlena u rodbinskim vezama sa predsjednikom Odbora direktora, kako se to navodi u prijavi, i, ako jeste, kada i kako je to utvrđeno.

Vlada je na posljednjoj sjednici donijela rješenje o razrješenju OD RDC-a, čiji je predsjednik bio Branislav Đuranović, a članovi Miodrag Koljević, Tvrtko Crepulja, Grujica Lazović i Vladimir Vuković.

Na istoj sjednici su za nove članove imenovani Jelena Lazović, Nikola Labović, Nebojša Bajić, Božidar Radinović i Marko Milićević.

Bonus video: