Ne mogu da naplate naknadu za šume

Opština Pljevlja od 1. juna 2016. u konstantnoj blokadi drži račun kompanije "Vektra Jakić", pokušavajući da naplati i višemilionski dug po osnovu poreza na nepokretnosti

8509 pregleda 2 komentar(a)
"Vektra Jakić", Foto: Goran Malidžan
"Vektra Jakić", Foto: Goran Malidžan

Po osnovu koncesione naknade za šume, kompanija “Vektra Jakić” Opštini Pljevlja duguje 4,47 miliona eura.

U Opštini kažu da Uprava lokalnih javnih prihoda nema zakonsku nadležnost da naplati koncesiju za šume, već je to isključiva nadležnost Uprave javnih prihoda, ranije Poreske uprave.

Zakonom o finansiranju lokalne samouprave i Zakonom o koncesijama propisano je da opštinama pripada 70 odsto od naplaćene koncesione naknade na njenoj teritoriji.

U izvještaju o radu predsjednika opštine za prošlu godinu navedeno je da je na sjednici Vlade koja je u Pljevljima održana 17. oktobra 2019. donijet zaključak kojim se zadužuje tadašnja Poreska uprava Crne Gore da u komunikaciji sa nadležnim organima lokalne samouprave opštine Pljevlja i zaštitnikom imovinsko-pravnih interesa Crne Gore utvrdi način naplate duga po osnovu poreza i doprinosa na zarade i po osnovu koncesione naknade za šume radi prebijanja uzajamnih potraživanja.

“Na osnovu ovog zaključka opštini Pljevlja bi se odobrila sredstva u iznosu od 4.100.000 eura iz tekuće budžetske rezerve kojim bi se izmirile obaveze za poreze i doprinose na lična primanja zaposlenih Opštine, javnih ustanova čiji je osnivač opština i DOO “Čistoća”. Sredstva se odobravaju kao naknada (kompenzacija) za nerealizovane prihode po osnovu koncesionih naknada za korišćenje šuma opštine Pljevlja za obračunski period 2012-2017. godina. Realizacijom ovih zaključaka, odnosno naplatom ovih prihoda (naknada za korišćenje šuma od koncesionara “Vektre Jakić”) od strane države, opštini Pljevlja se neće ustupiti pripadajući dio za iznos od 4.100.000 eura”, naveo je gradonačelnik Igor Golubović u izvještaju o svom radu za prethodnu godinu.

Po osnovu poreza i doprinosa opština Pljevlja i lokalna javna preduzeća početkom decembra prošle godine dugovali su državi 11.666.000 eura. Od tog iznosa dugovi lokalne uprave su 4,84 miliona eura, dugovi lokalnih preduzeća bez opštinske garancije 1,8 miliona, dok su dugovi preduzeća, gdje je garant lokalna uprava 4,31 miliona eura. Dugovi lokalnih ustanova po osnovu poreza i doprinosa iznose 70.000 eura.

Opština Pljevlja od 1. juna 2016. u konstantnoj blokadi drži račun “Vektre Jakić”, pokušavajući da naplati višemilionski dug od te drvoprerađivačke kompanije po osnovu poreza na nepokretnosti.

Po osnovu poreza i doprinosa opština Pljevlja i lokalna javna preduzeća početkom decembra prošle godine dugovali su državi 11.666.000 eura. Od tog iznosa dugovi lokalne uprave su 4,84 miliona eura, dugovi lokalnih preduzeća bez opštinske garancije 1,8 miliona, dok su dugovi preduzeća, gdje je garant lokalna uprava 4,31 miliona eura. Dugovi lokalnih ustanova po osnovu poreza i doprinosa iznose 70.000 eura

Prvi put račun “Vektre Jakić” blokiran je 22. oktobra 2015. u vrijeme administracije kojom je upravljao Mirko Đačić. Nemogućnost naplate duga od “Vektre Jakić”, uprkos obećanjima prošle vlade, bio je jedan od razloga zbog kojih je Đačić podnio ostavku na mjesto predsjednika opštine u maju prošle godine.

Po osnovu poreza na nepokretnosti “Vektra Jakić” Opštini Pljevlja duguje skoro dva miliona eura.

“Vektra Jakić” je u prethodnom periodu pokrenula postupke kojima je tražila isplatu višemilionske štete zbog neosnovane blokade računa, ali su ti sporovi riješeni u korist Opštine Pljevlja.

U odgovoru na jedno od odborničkih pitanja Golubović je naveo da su ranije nepokretnosti koje se nalaze u vlasništvu “Vektre Jakić” opterećene fiducijarnim prenosom prava sa zabranom otuđenja i opterećenja od 14. oktobra 2010. u korist OTP banke.

Golubović konstatuje da zbog toga nije moguć upis hipoteke na imovinu “Vektre Jakić”.

Bonus video: