predali zahtjev glavnom državnom arhitekti

"Velja voda" više ne čeka na Carevića

Tivatska kompanija izgubila strpljenje, predala zahtjev za dobijanje saglasnosti za gradnju kondo hotela sa pet zvjezdica na jedinoj zelenoj površini u srcu Budve, naspram kompleksa TQ Plaza

20147 pregleda 18 komentar(a)
Projektovani izgled hotela
Projektovani izgled hotela

Tivatska kompanija "Velja voda lux" zatražila je od glavnog državnog arhitekte saglasnost na idejno rješenje kondo hotela sa pet zvjezdica, koji bi gradili na atraktivnoj parceli, jedinoj zelenoj površini u samom srcu Budve, naspram kompleksa TQ Plaza.

Time je kompanija jasno stavila do znanja da više neće čekati Opštinu Budva da realizuje protokol koji su još prije godinu i po zaključili sa gradonačelnikom Markom Bato Carevićem, kojim je bilo predviđeno da oni ustupe lokalnoj upravi svoju parcelu od 2.947 kvadrata, a da zauzvrat dobiju 4.891 kvadrata nedovršenog poslovno-stambenog prostora u kompleksu TQ Plaza.

Opština je do poslovno stambenih prostora došla nakon što je Specijalno državno tužilaštvo zaključilo sporazum o priznanju krivice sa organizovanom kriminalnom grupom Svetozara Marovića.

Upravo taj protokol Carevića i tivatske kompanije bio je razlog razmimoilaženja unutar kako bivše, tako i aktuelne vladajuće koalicije, pa je i predlog gradonačelnika da Skupština opštine aminuje poslovni aranžman, odbijen na minulom zasjedanju lokalnog parlamenta.

Predlog prvog čovjeka Budve da se na dnevnom redu skupštinskog zasjedanja 11. marta nađe odluka o milionskoj razmjeni nepokretnosti između Opštine Budva i tivatske kompanije "Velja voda lux", nije dobio podršku odborničkog saziva.

Na skupštinskom zasjedanju protiv su glasali odbornici Demokratske Crne Gore, kao i takozvani "treći blok" (dio Carevićeve koalicije), pet odbornika iz redova Socijalističke narodne partije (SNP), Pokreta za promjene (PzP) i Prave Crne Gore, dok su za to da se o odluci razmatra na zasjedanju glasali odbornici Nove srpske demokratije (NSD), Demokratske narodne partija (DNP), ali i odbornica Crnogorske Anđela Ivanović, koja je kasnije pojasnila da bi bila protiv ovog aranžamana, ali je htjela da se javnost upozna sa svim detaljima.

Carević je prvo povukao odluku sa dnevnog reda sjednice koja je trebalo da bude održana 28. decembra, ali je u februaru, samo nekoliko dana nakon što su se predstavnici koalicije "Za budućnost Budve" i Demokratske Crne Gore dogovorili oko termina održavanja zasjedanja, ponovo uvrstio u dnevni red SO.

Demokrate su tada zaprijetile da bi, ukoliko bi se odluka usvojila, odnosno Carevićev predlog naišao na podršku opozicionog DPS-a, izašli iz koalicije i time oborili gradsku vlast.

Tivatska kompanija je još u junu 2019. tražila da dobije saglasnost, ali je tadašnja Služba glavnog gradskog arhitekte usvojila zahtjev Opštine Budva i dala joj svojstvo stranke u postupku. Ubrzo je procedura zaustavljena, jer je Carevićev Demokratski front incirao razgovore sa kompanijom, smatrajući da Opština treba da preuzme zelenu površinu i uredi je kao park, a ispod nje napravi podzemnu višeetažnu garažu.

Park u blizini “TQ Plaze”
Park u blizini “TQ Plaze”foto: Vuk Lajović

Međutim, protokol koji je Carević zaključio naišao je na protivljenje Demokrata, koje su prije svega ukazale na neprihvatljivu procjenu koja je izvršena, odnosno da Opština za kvadrat "livade" da dva kvadrata stambenog i poslovnog prostora.

Protokolom je bilo predviđeno da tivatska kompanija postane vlasnik poslovno-stambenih prostora koji su procijenjeni na 6.685.527 eura, a Opštini će pripasti parcela, koja je procijenjena na 6.188.700 eura.

"Tivatska firma će razliku u vrijednosti od 496.827 eura uplatiti u opštinski budžet", piše u protokolu.

Procjenu nekretnina u TQ Plazi uradila je komisija Uprave za nekretnine, dok je zemlju ‘Velje Voda Lu, izvršio licencirani procjenjivač i sudski vještak Saša Zejak.

Prvobitnim idejnim projektom, "Velja voda lux" namjeravala je da gradi šestospratni hotel sa 39 jedinica. Opština sa svoje strane posjeduje na toj lokaciji i svoju zemlju, pa je do budućeg hotela neophodno da put upravo prođe preko opštinske parcele.

Umjesto parka, niče šestospratnica

Iz Carevićevog kabineta nedavno je "Vijestima" saopšteno da je protokol sa firmom "Velja Voda lux" zaključen kako bi se inicirala razmjena jedne od preostalih zelenih površina u centru grada za stanove u sivoj fazi koji su došli iz korupcije i kriminala.

"Na taj način Opstina vrši razmjenu imovine koja je stečena kriminalom za budući park i podzemnu garažu na četiri etaže, čija će izgradnja, pored ostalih u centru grada, značiti rješavanje saobraćajnih gužvi i kolapsa. Imajući u vidu da na jednoj od susjednih parcela opština takođe planira izgradnju garaže, cilj je da se ova dva objekta povežu i jednom zauvijek riješi problem parkiranja. Uz proširenje ulice na bulevar od glavnih gradskih semafora i izgradnjom kružnog toka sa kojeg bi se napravio priključak na garaže, na trajan način bi Budva riješila problem sa nedostatkom garažnog prostora. Zbog urbanističkog haosa i trajne devastacije prostora, sadašnjoj vlasti je jedino preostalo da pokuša da ovakvim mjerama sanira stanje u prostoru i da donekle uspije da obezbijedi nedostajuće zelene površine. Za razmjenu zemljišta su ispunjeni svi zakonski uslovi, dobijena je saglasnost Vlade, izvršene su procjene zemljišta od strane Uprave za nekretnine, zbog čega je preostalo samo izjašnjenje na sjednici skupštine o tome da li su odbornici za to da se sa jedne strane sačuva zelena površina koja bi se pretvorila u park ispod koga bi bila izgrađena garaža ili će u suprotnom i na ovoj parceli izniknuti još jedna visokoetažna građevina, odnosno hotel", rečeno je tada "Vijestima".

Međutim, odbornici dijela vladajuće koalicije nijesu dali zeleno svjetlo.

Preporučujemo za Vas