Stiglo 24.000 doza vakcine Astra Zeneka

"Vakcine koje se nabavljaju u okviru mehanizma COVAX odobrene su od Svjetske zdravstvene organizacija, kao vodeće organizacije sistema Ujedinjenih nacija koja se bavi pitanjem bezbjednosti vakcina"

31750 pregleda 754 reakcija 60 komentar(a)
Foto: Twitter/gov.me
Foto: Twitter/gov.me

U Crnu Goru jutros je stigao kontingent od 24 hiljade doza vakcine Astra Zeneka. Vakcine je obezbijedilo Ministarstvo zdravlja, u okviru COVAX mehanizma.

"Vakcine koje se nabavljaju u okviru mehanizma COVAX odobrene su od Svjetske zdravstvene organizacija, kao vodeće organizacije sistema Ujedinjenih nacija koja se bavi pitanjem bezbjednosti vakcina", piše na Tviter nalogu Vlade.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da 24.000 doza AstraZeneka vakcine iz COVAX inicijative, predstavlja prvi kontingent od ukupno 84.000 doza koje će stići u Crnu Goru.

Ona je izrazila zahvalnost britanskoj ambasadorki Keren Medoks, delagaciji EU i ambasadorki EU u Crnoj Gori Oani Kristini Popa, Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, UNICEF-u i svima ostalima koji su, kako je kazala, dali nemjerljiv doprinos da ova vakcina stigne u Crnu Goru.

AstraZeneka
foto: Gov.me/Bojana Ćupić

"Ovo je upravo još jedan dokaz velike solidarnosti i iskrenog prijateljstva sa svim zemljama Evropske unije, koje su na ovaj način značajno doprinijele procesu vakcinacije u Crnoj Gori. Još jednom apelujem i molim sve građane da se obavezno odazovu pozivu za vakcinaciju i da ne zaborave pri tome da je poštovanje epidemioloških mjera prvo i osnovno pravilo u očuvanju kako ličnog zdravlja, tako i zdravlja naših građana", poručila je Borovinić Bojović.

AstraZeneka
foto: Gov.me/Bojana Ćupić

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori ambasadorka Oana Kristina Popa kazala je da joj je drago da je Crna Gora danas dobila prve vakcine iz COVAX mehanizma.

"Što će pomoći da masovna vakcinacija počne što prije. Evropska unija je jedan od najvećih donatora ove globalne inicijative. Zadovljstvo je vidjeti da ona funkcioniše i obezbjeđuje efikasne i bezbjedne vakcine", napisala je Popa na Tviteru.

Poručila je i da je imunizacija najbolji način da s epandemija koronavirusa zaustavi i građani zaštite, naročito oni najranjiviji.

AstraZeneka
foto: Gov.me/Bojana Ćupić

"Svi smo u ovome zajedno i niko nije bezbjedan dok svi ne budu bezbjedni. Zato je Tim Evropa preuzeo vodeću ulogu donirajući 2,2 milijarde eura za ovaj globalni mehanizam", navela je Popa.

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori, Mina Brajović kazala je da je ova pošiljka još jedna u nizu potvrda i podsjećanje da je put borbe protiv pandemije put saradnje, solidarnosti i nauke.

"U proteklim mjesecima SZO je pružala podršku Crnoj Gori, sa partnerima, da se pripremi za važan korak – od vakcine do vakcinacije. SZO pozdravlja napore Vlade Crne Gore i Ministarstva zdravlja, pod liderstvom dr Borovinić Bojović na planu pažljivog planiranja i sveobuhvatnim pripremama. Kao strateški partner, SZO je imala privilegiju da pruži podršku u ovom važnom procesu, uklučujući obuku zdravstvenih radnika i izradu Nacionalnog plana za vakcinaciju, istakla je Brajović.

AstraZeneka
foto: Gov.me/Bojana Ćupić

Ona je naglasila da je u Evropi administrirano više od 20 miliona doza Astra Zeneka vakcina i da su SZO i Evropska agencija za ljekove potvrdile da je vakcina bezbjedna, djelotvorna i sprečava obolijevanje od COVID 19, sa teškom kliničkom slikom i smrtni ishod.

COVAX je angažovao UNICEF za transport svih vakcina protiv COVID-19 širom svijeta, jer je UNICEF najveći distributer vakcina na svijetu, koji svake godine vrši isporuku više od dvije milijarde doza vakcina za potrebe rutinske imunizacije širom planete.

"Zahvaljujući nauci, sada imamo dva besplatna načina za borbu protiv pandemije i povratak u normalan život. Jedan je poštovanje mjera - distanca, ruke, maska, a drugi vakcinacija. Oba pristupa dovešće do smanjenja stope infekcije i omogućiti najrizičnijim grupama stanovništva da budu bezbjedni, kao i djeci i mladima u Crnoj Gori da bezbjedno pohađaju vrtiće, škole i vanškolske aktivnosti i ponovo provode vrijeme sa svojim vršnjacima", istakao je Huan Santander, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori.

AstraZeneka
foto: Gov.me/Bojana Ćupić

Britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks je kazala da je jako ponosna što je tu da dočeka pošiljku vakcina koju su razvili Univerzitet Oksford, najbolji svjetski univerzitet i Astra Zeneca.

"Ovo je okosnica globalne inicijative COVAX za globalnu distribuciju vakcina. Britanska vlada je donirala preko pola milijarde funti COVAX-u, što nas čini jednim od najvećih donatora. Prioritet nam je učiniti da su vakcine što dostupnije. Vakcine su izlaz iz ove pandemije", naglasila je Medoks.

Ona je istakla da Astra Zeneka vakcina već spašava živote u Ujedinjenom Kraljevstvu i rekla da joj je drago što će ovdje biti dio programa vakcinacije.

AstraZeneka
foto: Gov.me/Bojana Ćupić

"Čestitam Vladi Crne Gore i Ujedinjenim Nacijama na dobavljanju ovih vakcina, svjesna sam napora koje su uložili da se one dobave", poručila je Medoks.

Rezidentni koordinator UN u Crnoj Gori, Piter Lundberg kazao je da su vakcine naša karta za povratak u normalan život i socioekonomski oporavak.

"Samo zajedno možemo obezbijediti da vakcine stignu do svih, a na tom putu napori svih aktera su kritično važni. Zato želim da zahvalim UNICEF-u i SZO na kontinuiranoj podršci državi na ovom polju, ali i da pozdravim snažno opredjeljenje Vlade Crne Gore da prioritizuje vakcinaciju i obezbijedi vakcinu svim ljudima Crne Gore", istakao je Lundberg.

COVAX mehanizam je globalno partnerstvo sa ciljem da se svima omogući jednak pristup vakcinama protiv COVID-a-19. Vode ga GAVI - globalni savez za vakcine, SZO i CEPI, dok je UNICEF zadužen za transport vakcina širom svijeta. Sjedinjene Američke Države značajno doprinose ovom partnerstvu, kao najveći donator COVAX mehanizma na globalnom nivou. Kad je riječ o Crnoj Gori, izdašna podrška Delegacije EU Vladi Crne Gore i partnerima omogućava da budu spremni za efikasan proces vakcinacije i da ojačaju sistem javnog zdravlja u Crnoj Gori tokom pandemije.

Bonus video: