I nova Vlada ćuti, ugovori za mHE još nijesu raskinuti

Iz MZ Kraljske Bare ističu da još nije riješen problem i ponavljaju da ne odustaju od borbe

7654 pregleda 6 komentar(a)
Od sastanka sa Vladom prošlo mjesec i po, odgovora još nema, Foto: Privatna arhiva
Od sastanka sa Vladom prošlo mjesec i po, odgovora još nema, Foto: Privatna arhiva

Iako mještani od jula prošle godine ukazuju nadležnim organima na sve probleme, nedosljednosti i nepravilnosti u vezi sa izgradnjom mini-hidroelektrana (MHE) u Kraljskim Barama, po tom pitanju se nije mnogo uradilo.

To je juče saopšteno iz Mjesne zajednice Kraljske Bare.

“Ranije nije bilo odgovora na naše dopise iz ministarstva, a nakon formiranja nove Vlade održan je samo jedan sastanak sa predstavnicima Ministarstva kapitalnih investicija i Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Od tog sastanka je prošlo mjesec i po, ali nikakvog odgovora još nema. Naknadno smo tražili od ministarstava da nam odgovore šta je uradila Komisija koja je osnovana za preispitivanje koncesionih ugovora... ali na ovo pitanje još nemamo odgovor“, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik MZ Kraljske Bare Milovan Labović.

On je kazao da mještani Kraljskih Bara podsjećaju da njihov problem još nije riješen i nisu raskinuti koncesioni ugovori.

“Naime, iako su za neke rijeke raskinuti koncesioni ugovori početkom ove godine, zbog čega su mještani srećni, to ne mogu biti kada je njihov kraj u pitanju. U ovom kraju planirana je izgradnja tri MHE i to na rijekama Crnji, Ljubaštici i Crnom potoku. Prošle godine je koncesionar započeo izgradnju na rijeci Čestogaz, umjesto na Crnom potoku. Takođe, planirana je i izgradnja još jedne MHE i to na rijeci Vranještica“, naveo je Labović.

Mještani su istakli da još nema odgovora ni iz tužilaštva, po osnovu krivične prijave iz septembra prošle godine, kao i da četiri mjeseca čekaju mišljenje Ombudsmana u odnosu na pritužbu koju su u ime dijela mještana podnijele NVO Eko-tim i WWF Adria.

Labović je naglasio da su obavijestili Evropsku uniju o svim problemima sa kojima se susreću u komunikaciji sa državnim organima, kao i sa njihovim ćutanjem na dopise koje su uputili.

“Mještani podsjećaju nadležne državne organe ali i javnost da neće pristati ni na kakav kompromis kada su u pitanju opstanak rijeka i izvora, života njihovih porodica, zdrava životna sredina, budućnost i razvoj ovog kraja. Nećemo dozvoliti da u ovom podkomovskom kraju ostanu suva rječna korita u ukupnoj dužini od 10 kilometara, samo zbog nečijeg interesa. Mještani jasno poručuju da neće dozvoliti interesnim grupama, pojedincima i tajkunima da rade protiv države, njihovih imanja...”, piše u saopštenju.

Labović je poručio da traže raskid svih koncesionih ugovora, da se devastirani prostor vrati u prvobitno stanje, a od državnih organa da procesuiraju sve one koju su doveli do lažnog prikazivanja stvari na terenu zbog kojih je produžen ugovor.

Bonus video: