Đaci u Kolašinu od danas u toplim učionicama?

Prema nezvaničnim informacijama, lož-ulje za grijanje kolašinskih vaspitno-obrazovnih ustanova stiglo je u petak...

4198 pregleda 7 komentar(a)
Hladne učionice nijesu rijetkost: Škola “Risto Manojlović”, Foto: Dragana Šćepanović
Hladne učionice nijesu rijetkost: Škola “Risto Manojlović”, Foto: Dragana Šćepanović

Nakon dvije sedmice online nastave, đaci kolašinske osnovne, srednje i muzičke škole i mališani u vrtiću danas će ponovo u učionice, i to tople.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, lož-ullje za grijanje tih ustanova stiglo je u petak.

Iz resornog Ministarstva su preporučili školama, uključujući i kolašinskim, da od 15. marta pređu na online nastvu zbog epidemiloške situacije. Malo prije toga, kolašinski đaci su obaviješteni da u školama nedostaje lož-ulje.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta u petak nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” koja su se odnosila na nabavku lož-ulja za obrazovno vaspitne ustanove u Kolašinu.

Prema nezvaničnim informacijama, od sredine marta još nekoliko škola na sjeveru bilo je bez lož-ulja.

Nedovoljne količine tog energenta bile su problem kolašinskih obrazovnih ustanova i ranijih godina. Zbog toga je, iako to direktori škola nikad zvanično nijesu potvrdili, grijanje uključivano po nekoliko sati, a časovi skraćivani. Prije nekoliko godina, po dva ili tri dana krajem januara djeca su nastavu pratila u hladnim učionicama - u zimskim jaknama.

Roditelji su kao jedan od razloga za nedovoljno zagrijane učionice, između ostalog, navodili i činjenicu da se količine goriva za grijanje raspoređuju školama prema broju učenika, a ne prema površini objekta.

Broj učenika je, prema Pravilniku o normativima i standardima za sticanje sredstava iz javnih prihoda za ustanove koje realizuju javno važeće obrazovne programe, jedan od osnovnih kriterijuma na osnovu kojeg se određuje količina nafte i lož-ulja.

U tom aktu piše da se godišnji troškovi za naftu i lož-ulje određuju na sljedeći način - 18,5 litara po jednom učeniku za škole u prvoj klimatskoj zoni (Herceg Novi, Tivat, Budva, Bar, Kotor i Ulcinj), odnosno 29,6 litara za škole u drugoj klimatskoj zoni (Podgorica, Danilovgrad). U trećoj klimatskoj zoni (Pljevlja, Žabljak, Cetinje, Nikšić, Šavnik, Plužine, Kolašin, Berane, Bijelo Polje, Plav, Rožaje, Andrijevica i Mojkovac) količina lož ulja koje sljeduje škole je 50 litara po učeniku.

Iako je količina ulja koja se školama na sjeveru isporučuje po tim kriterijumima 2,7 puta veća nego na jugu, mnogim školskim ustanovama na sjeveru takvi kriterijumi ne garantuju dovoljno zagrijane učionice.

Jedan od najkarakterističnijih primjera je kolašinska OŠ “Risto Manojlović”. Taj savremeni objekat, građen prije desetak godina, ima površinu od oko 6.000 metara kvadratnih, ali samo oko 630 učenika. Broj djece upisane u tu školsku ustanovu od 2011. do 2019. godine, prema podacima Monstata, smanjen je za 182. Samim tim smanjena je i količina lož-ulja, iako je površina škole ostala ista, pa mnogi roditelji ukazuju na nelogičnost Pravilnika i potrebu da se izmijeni.

Bonus video: