Dokumentacija o respiratorima u SDT-u

Dostavljeni i računi isporučeni tadašnjem NKT koje su potpisali bivši direktor KCCG Jevto Eraković i bivši šef kriznog medicinskog štaba Ranko Lazović

29536 pregleda 59 reakcija 30 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Dokumentacija koja se tiče nabavke respiratora, a koja je pronađena u Ministarstvu zdravlja i Kliničkom centru Crne Gore, predata je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), saznaju “Vijesti”.

SDT utvrđuje da li je tokom kupovine 31 respiratora u martu prošle godine neko od tada nadležnih počinio krivično djelo.

Među dokumentima dostavljeni su i računi za respiratore isporučeni tadašnjem Nacionalnom koordinacionom tijelu, koje su potpisali bivši direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Jevto Eraković i bivši šef kriznog medicinskog štaba Ranko Lazović.

Njihovi potpisi su na računu od 23. marta 2020. godine, koji je firma “Urion” ispostavila NKT-u, a koji se odnosi na nabavku tri respiratora, za što je ukupno plaćeno 56.407,45 eura.

Prema tim dokumentima, njih dvojica su svoj potpis stavili i na račun u iznosu od 217.013,43 eura, koji je firma “Glosarij” ispostavila NKT-u nekoliko dana kasnije, odnodno 1. aprila. Taj račun odnosi se na nabavku 11 respiratora, od kojih je po pet bilo za KCCG i nikšićku Opštu bolnicu, a jedan za bolnicu u Beranama.

Faktura za 11 respiratora
Faktura za 11 respiratorafoto: Privatna arhiva

Potpis tada ključnih ljudi u crnogorkom zdravstvu stavljen je i na fakturu za nabavku 17 respiratora, koji su NKT koštali 320.824,32 eura. Od te nabavke po jedan uređaj poslat je u bolnice u Bijelom Polju i Beranama, a 15 je ostalo u KCCG.

Specijalna državna tužiteljka Mira Samardžić dobila je i odluku NKT-a da novcem iz svog fonda plate respiratore, koju je 1. aprila 2020. godine potpisao tadašnji šef tog Vladinog tijela Milutin Simović.

Predati su joj i zapisnici sa sjednica NKT-a, u kojima se pominje nabavka respiratora.

U tim spisima piše da je Ministarstvo zdravlja 23. marta prošle godine telefonskim putem obaviješteno da su crnogorske kompanije nastavile komunikaciju sa ponuđačima iz Turske, u cilju prikupljanja ponuda.

"Takođe, telefonskim putem je Ministarstvo zdravlja informisano da je kompanija Denizler iz Turske dostavila ponude za respiratore marke Uvent A (7 komada), Uvent M (šest komada) i Uvent T (9 komada), pri čemu je naglašeno da model T košta 16.400 eura. Od Ministarstva zdravlja tražena je potvrda da tehničke specifikacije navedenih uređaja odgovaraju potrebama zdravstvenog sistema. Nakon konsultacija sa stručnim službama Kliničkog centra, Ministarstvo zdravlja uputilo je odgovor da respiratori odgovaraju potrebama sistema", piše u zapisniku koji je dostavljen SDT-u.

U istom dokumentu se navodi i da je firma “Glosarij”, imajući u vidu epidemiološku situaciju i zahtjeve donatora, naručila još 14 respiratora.

Dan kasnije, NKT je informisan da je ta veledrogerija uplatila avans za još 11 dostupnih respiratora i, shodno zaključku, prvo ih ponudila Vladi.

Predati zapisnici sa sjednica NKT-a
Predati zapisnici sa sjednica NKT-afoto: Vlada/Saša Matić

Prema saznanjima “Vijesti”, specijalna tužiteljka dobila je i prepisku između KCCG, turske firme Denizler i veledrogerije “Glosarij”, koja se odnosi na pokušaj popravke respiratora, za koje nove zdravstvene vlasti tvrde da ne rade od kad su isporučeni Crnoj Gori.

"Vijesti" su nedavno objavile da nije ispravna gotovo polovina respiratora kupljenih prošle godine, a potvrda toga stigla je i zvanično - ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i direktorka KC Ljiljana Radulović saopštile su na konferenciji za medije da od 31 kupljenog respiratora u martu prošle godine, koji su koštali blizu 600.000 eura, 23 nijesu u funkciji, od čega 17 u KCCG.

Kazale su i da za tu nabavku ne postoje ugovori, a i da je dio nabavljenih uređaja polovan.

Ubrzo su reagovali i doskorašnji predstavnici NKT-a.

Eraković je tada rekao da su sporni respiratori ispravni, što je i utvrđeno nakon što su u junu poslati u Tursku na provjeru.

"KC nije ugovarao, nabavljao, niti plaćao respiratore, tako da takav ugovor ne može biti ovdje", istakao je Eraković.

Direktorica firme “Glosarij” Mira Mijušković tada je ustvrdila da je kompletna dokumentacija o nabavci transparentna i da se nalazi u toj firmi, NKT i KCCG.

Eraković je tada poručio da se eventualni problem sa respiratorima mogao riješiti servisom ili popravkom, ako je potrebno, jer je možda u pitanju samo potrošni materijal.

Govoreći o 30 respiratora koje je obezbijedila firma “Glosarij”, Lazović je tada kazao da su proizvedeni u Ukrajini i Brazilu i da je neistina da su podijeljeni kao neispravni.

Rekao je i da su testirani u KCCG, iako su prethodno testirani u Turskoj, koja je bila distributer.

Bonus video: