najavila izmjene nastavnog programa u školama

Papović pitao Bratić za Srebrenicu: "Populistički, nema veze sa finansiranjem FCJK"

Sve obaveze prema FCJK su izmirene u skladu sa zakonom zaključno sa martom, a biće izmirene i u budućnosti, kazala je ministarka

58124 pregleda 2538 reakcija 251 komentar(a)
Bratić, Foto: Screenshot/Youtube
Bratić, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 29.03.2021. 12:33h

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić kazala je da studenti Crnogorskog fakulteta za jezik i književnost na Cetinju ne treba da se plaše da će njihovo studiranje biti prekinuto.

Ona je, odgovarajući na pitanje poslanice SDP-a Draginje Vuksanović Stanković da li Vlada kroz izmjene Zakona o visokom obrazovanju na bilo koji način namjerava da utiče na postojeći status fakulteta na Cetinju, kazala da je status javnih ustanova definisan Zakonom i da nije u nadležnosti Ministarstva već Vlade.

Sve obaveze prema FCJK su izmirene u skladu sa zakonom zaključno sa martom, a biće izmirene i u budućnosti, dodala je.

Vuksanović Stanković je istakla da su ministarki drugi pisali odgovor, a da je sa ciljem dodvoravanja predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću htjela "na kašičicu" da finansira FCJK.

Ona je tražila od Bratić da joj odgovori da li priznaje crnogorsku naciju i jezik. "Odgovorite mi da li vi, kao žena četnik, kao što ste izjavili, priznajete crnogorsku naciju i jezik", pitala je Vuksanović Stanković.

Bratić je odgovorila da to nisu dopunska pitanja i da zbog toga smatra da ne treba da odgovara na ta pitanja.

Ministarka je, odgovarajući na ranije obraćanje poslanice SDP-a, koja je kazala da je na crnogorski jezik bilo previše nasrtaja da bi to bila slučajnost, te da će "svaki Jugosloven jasno, po crnogorskom govoru odrediti odakle dolazite", rekla da "govor i jezik nisu isto".

"Ako postoji crnogorski, hercegovački i zetski govor, to ne znači da postoji i jezik. Ovim nisam negirala postojanje crnogorskog jezika, samo ukazala na faktičku materijalnu grešku u Vašem obraćanju".

Bratić je, odgovarajući na pitanje poslanika Socijaldemokrata Damira Šehovića, istakla da neće donijeti odluku o gašenju FCJK i još jednom istakla da taj akt jedino može donijeti Vlada.

Kazala je da je priča o gašenju politička priča i "babske priče".

Bratić je istakla da "ne možete mi ni u jednom trenutku nikada prigovoriti da ne priznajem ili volim Crnu Goru".

Poručila je da su njeni preci ginuli za Crnu Goru, a da je pitanje Vuksanović Stanković o "ženi četniku" glupost. Vuksanović Stanković je odgovorila da to nisu gluposti, nego da je to izgovorila sama ministarka.

Poslanik Demokratskog fronta Dejan Đurović je pitao dokle se stiglo da izmjenom nastavnog plana i programa za osnovno i srednje obrazovanje kojim bi se vratili u obaveznu literaturu pisci koji su uklonjeni - Desanka Maksimović, Meša Selimović, Aleksa Šantić,Petar II Petrović Njegoš.

"Da, namjeravamo i mijenjaćemo nastavni program. Razlozi zbog kojih su uklonjeni iz lektire su više nego jasni", odgovorila je Bratić.

Ranije uklonjeni autori, kazala je ona, spadaju u sam vrh južnoslovenske književnosti i "usudila bih se reći i evropske i svjetske književnosti, ono što je kanon".

Poslanik Demokrata Momo Koprivica je pitao da li su u slučaju sklapanja Ugovora o javno privatnom partnerstvu za pružanje usluga smještaja za studente u Nikšiću 2016. godine ispoštovana zakonska procedura i da li su registrovane manjkavosti u tom postupku u odnosu na koje treba reagovati pravnim putem.

"Pokrenuli smo postupak utvrđivanja da li je ugovor zaključen po Zakonu. Ministarstvo će ukloniti oznaku tajnosti sa tog dokumenta", odgovorila je Bratić.

Koprivica je istakao da je ugovor sklopljen 2016. godine tri dana prije isteka roka za dostavljanje ponuda i na dvadeset godina.

Pripadnici bivše vlasti imaju obraza, kako je istakla Bratić, da prigovaraju, a ostavili su "sprženu zemlju". "Gasimo vatre koje ste potpalili, svo vrijeme podižete tenzije, skrećete pažnju sa ekonomskih tema".

Ona je poručila poslanici DPS-a Suzani Pribilović da je "bolje da smo pošteni, a ne da glumimo, a krademo".

Bratić je istakla da je sa profesorom Draganom Koprivicom sklopljen ugovor o konsultanskim uslugama, a da mu se plaća 1.000 eura mjesečno.

Poslanik Demokratske partije socijalista Dragutin Papović je pitao ko je, zašto i na osnovu čega obustavio isplate za FCJK od 24. decembra prošle godine do 17. marta ove godine.

"Vi ste pokušali da vidite šta će desiti. Vaš cilj je gašenje fakulteta. Kada ste vidjeli reakciju javnosti, proteste na Cetinju, vi ste uplatili novac", kazao je Papović, nazivajući Vladu anticrnogorskom. Istakao je da je "ovo samo nagovještaj šta se sprema".

Bratić je poručila da je aktuelna Vlada "najcrnogorskija, jer je najpoštenija".

Papović je pitao Bratić da li "mislite da se u Srebrenici desio genocid" Ministarka je odgovorila da smatra da je dopunsko pitanje populističko, da nema nikakve veze sa finansiranjem FCJK i da ga zbog toga neće udostojiti odgovorom.

Poslanica DPS-a Jovanka Laličić je pitala ministarku šta je preduzela povodom "zloupotreba djece u Pljevljima i u Tivtu u vjerskom kontekstu".

Ona je ocijenila da su djeca zloupotrijebljena od Srpske pravoslavne crkve i da je to podrivanje građanske Crne Gore.

Bratić je kazala da su upoznati sa tim slučajevima i da ih je direktor škole u Pljevljima obavijestio da su paketići djeci podijeljeni uz odobrenje njihovih roditelja.

Preporučujemo za Vas