Veber: Zabrinjava pravac kojim se Crna Gora kreće

Rastuća politička polarizacija, sve veća spremnost za upotrebu nasilja nad političkim neistomišljenicima i predstavnicima medija, podrivaju građanski multietnički karakter zemlje, istakao je njemački ambasador

21058 pregleda 113 reakcija 90 komentar(a)
Veber, Foto: Savo Prelević
Veber, Foto: Savo Prelević

Nedavni događaji poput kontroverznih pokušaja imenovanja ulica, skrnavljenja džamija („Nikšić biće Srebrenica“) i relativizacija genocida u Srebrenici, sve više zabrinjavaju zbog pravca kojim se Crna Gora trenutno kreće kao država i društvo, saopštio je njemački ambasador Robert Veber.

Istakao je da rastuća politička polarizacija, sve veća spremnost za upotrebu nasilja nad političkim neistomišljenicima i predstavnicima medija, podrivaju građanski multietnički karakter zemlje.

"Kada izražavam duboku zabrinutost, to onda ne činim sa visoke moralne tačke, već kao predstavnik svoje zemlje, koja je totalitarizmom, nacionalizmom i rasnom mržnjom izazvala katastrofu Drugog svjetskog rata i holokaust i koja je na sebe preuzela najveću moralnu krivicu", naveo je Veber u saopštenju.

Priznati krivicu nikada nije bilo lako, ali se duguje žrtvama i istini, i samo kroz priznavanje krivice mogu se otvoriti vrata u bolju budućnost radi praštanja i pomirenja, poručio je ambasador.

"Da biste mogli slobodno i neopterećeno da oblikujete sopstvenu budućnost, ne bi trebalo da se zavaravate. Morate sebi priznati istinu, priznati krivicu - ne poricati je. Time se stvara osnova za pomirenje sa susjedima, ali i za liječenje pukotina u sopstvenom društvu. Svi ste pozvani da prepoznate istinu i da tražite i omogućite pomirenje kako biste otvorili put za bolju budućnost", zaključio je Veber.

Bonus video: