"Bez kompromisa kad su u pitanju opstanak rijeka i životi naših porodica"

Mještani Kraljskih Bara poručili da bezuslovno traže raskid svih koncesionih ugovora o izgradnji mHE na rijekama Crnja, Ljubašca, Crni potok

1827 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Mještani Kraljskih Bara zatražili su od nadležnih državnih organa „da rade svoj posao“ i podsjećaju da problem nastao zbog planova o izgradnji malih hidroelektrana (mHE) u tom kraju još nije riješen. Sa sastanka Mjesne zajednice (MZ) tog sela poručeno je da neće pristati „ni na kakav kompromis kada su u pitanju opstanak rijeka i izvora, života njihovih porodica, zdravaživotna sredina, budućnost i razvoj tog kraja“

„Bezuslovno tražimo raskid svih koncesionih ugovora o izgradnji mHE na rijekama Crnja, Ljubašca, Crni potok. Tražimo da se devasrani prostor rijeke Čestogaz dovede u prethodno stanje, a od državnih organa da procesuiraju sve one koji su doveli do lažnog prikazivanja stvari na terenu na osnovu kojih je produžen koncesioni Ugovor. Takođe, tražimo raskid koncesionog ugovora za izgradnju mHE na rijeci Vranješca, ali i na svim ostalim rijekama u Crnoj Gori. Relizacija takvih projekata je uništenje prirode i resursa, ucaja na ekosisteme i opstanak dovešće do trajnog iseljavanja stanovništva, biljni i živonjski svijet oko korita rijeka na stagnaciju. Takođe, i zaustavljanje budućeg razvoja ovog kraja“, piše u saopštenju MZ Kraljske Bare.

Mještani su ponovili da neće dozvoliti „da u podkomovskom kraju ostanu suva riječna korita u ukupnoj dužini od 10km, samo zbog nečijeg interesa“. Na sastanki MZ zaključeni je „ da neće, ni po cijenu života, dozvoliti interesnim grupama, pojedincima i tajkunima da rade prov države, njihovih imanja, života i budućnosti razvoja tog kraja“.

Svoju odlučnost da istraju, kako objašnjavaju, crpjeće „iz podrške nevladinog sektora, ekologa, građanskih akvista, pojedinaca i crnogorskog društva koje je odlučno da odbrani rijeke, zdravu životnu sredinu i budućnost Crne Gore“.

„Mještani Kraljskih Bara žele da podsjete crnogorsku javnost da je u proteklom periodu u nekim medijima bilo informacija o tome da su crnogorske rijeke odbranjene od izgradnje mHE. Podsjećamo da naši problemI još nijesu riješeni, a da za rijeke za čiji opstanak se bore u ovom selu od jula prošle godine i dalje nisu raskinu koncesioni ugovori. U ovom kraju je planirana izgradnja tri mHE i to na rijekama Crnji, Ljubašci i Crnom potoku“, piše u saopštenju MZ .

Podsjećaju da je prošle godine „koncesionar započeo izgradnju na rijeci Čestogaz, umjesto na Crnom potoku. Takođe, u ovom kraju je planirana izgradnja još jedne MHE i to na rijeci Vranješca“. Mještani od jula prošle godine, navode u saopštenju, ukazuju državnim organima „na sve probleme, nedosljednosi i nepravilnosti vezanim za izgradnju MHE u tom kraju“

„Ipak, po tom pitanju, u državi se nije mnogo odmaklo. Ranije po osnovu svih poslatih dopisa nije bilo ni jednog odgovora iz ministarstava kojima su se obrali, a nakon formiranja nove Vlade, održan je samo jedan sastanak sa predstavnicima Ministarstva kapitalnih invescija i Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Od toga sastanka je prošlo mjesec i po dana, ali nikakvog odgovora još uvijek nema. Naknadno smo tražili od navedenih ministarstava i da nam odgovore, šta je uradila Komisija koja je formirana za preispivanje koncesionih Ugovora i dokle je stigla u postupcima kada je u pitanju izgradnja mHE na našim rijekam, ali ni na ovo pitanje još uvijek nemamo odgovor“, tvrde u Kraljskim Barama.

Odgovora, kažu, nema ni iz Osnovnog državnog tužilaštva u Kolašinu po osnovu krivične prijave iz septembra prošle godine. Mještani podsjećaju da su vještaci bili na terenu u decembru.

„Mještani su i tužilaštvu i državnim organima su u proteklom periodu dostavili dosta činjenica i informacija koji ukazuju na krivične radnje i zloupotrebe u ovom slučaju, ali posebno zabrinjava inertnost i nezainteresovanost državnog aparata da odbrani imovinu i resurse države i svojih građana, od kojih prima platu. Želimo da podsjemo javnost da mještani Bara Kraljskih već čeri mjeseca čekaju i mišljenje zaštitnika ljudskih prava i sloboda , u odnosu na pritužbu koju su u ime dijela mještana podnijele NVO Eko-m i WWF Adria“, piše u saopštenju MZ.

Mještani se nadaju „da će zaštitnik u što skorijem roku završi ispitni postupak i ocijeni da li je pravo na zdravu životnu sredinu, koje je garantovano Ustavom, povrijeđeno . Mještani su , piše u saopštenju MZ, obavijesli i delegaciju EU u Crnoj Gori o svim problemima sa kojima se susreću u komunikaciji sa državnim organima, kao i sa njihovom ćutnjom po osnovu brojnih dopisa.

Bonus video: