neophodno dodatno zaštititi novinare u Crnoj Gori

SMCG i HRA osudile napad na Kočana

"Nadamo se da će uskoro doći do konkretne zakonodavne aktivnosti kojom će se obezbijediti jača zaštita novinara/ki, kao i da će reforme u policiji dovesti do napretka u otkrivanju i kažnjavanju dosadašnjih napada"

5015 pregleda 0 komentar(a)
Kočan, Foto: Boris Pejović
Kočan, Foto: Boris Pejović

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) i Akcija za ljudska prava (HRA) osudile su napad na glavnog i odgovornog urednika nedjeljnika "Monitor" Esada Kočana i pozvali nadležne da adekvatno istraže slučaj i kazne počinioca.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju, posebno zabrinjava činjenica što je, prema objavljenim podacima, napadač višestruki povratnik u vršenju krivičnih djela nasilja i što se incident desio ispred ulaza zgrade u kojoj Kočan živi.

"Ovo je već treći napad na novinare/ke u Crnoj Gori samo u posljednjih 15 dana. To pokazuje da je sigurnost novinara/ki, ali i drugih građana u našoj zemlji ugrožena, a što je, uglavnom, posljedica podgrijavanih političkih strasti u društvu posljednjih mjeseci. I ovaj napad ukazuje da je neophodno dodatno zaštititi novinare/ke u Crnoj Gori pa podsjećamo da Akcija za ljudska prava (HRA) to predlaže već više od 10 godina. Od 2014. godine HRA i SMCG zajedno zagovaraju izmjene i dopune Krivičnog zakonika u cilju jače krivičnopravne zaštite novinara/ki, što je dovelo do toga da 2017. godine uputimo i predloge amandmana za izmjenu Krivičnog zakonika. Tada smo predložili uvođenje novih krivičnih djela - Sprečavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka i Napad na novinara u vršenju profesionalnih zadataka, kao i dopune postojećih krivičnih djela Teško ubistvo i Teška tjelesna povreda, ali ti predlozi nažalost nisu usvojeni", navodi se u zajedničkom saopštenju SMCG i HRA.

Nadaju se da će uskoro doći do konkretne zakonodavne aktivnosti.

"Kojom će se obezbijediti jača zaštita novinara/ki, kao i da će reforme u policiji dovesti do napretka u otkrivanju i kažnjavanju dosadašnjih napada. Time bi se poslala jasna poruka da su napadi na novinare/ke neprihvatljivi u društvu koje teži članstvu u Evropskoj uniji i odvratili budući napadači od sličnih pokušaja", navodi se u saopštenju.