"Ponašanje tužilaštva nepremostiva blokada u borbi novog rukovodstva JPNPCG protiv krivolova"

Konstatovano je, kako se navodi, da su pomoć države i bliža saradnja sa organima granične policije neophodan uslov da bi sanacija krivolova na površini većoj od 370 kvadratnih kilometara NP Skadarsko jezero bila moguća

3115 pregleda 4 komentar(a)
NP Skadarsko jezero, Foto: NPCG
NP Skadarsko jezero, Foto: NPCG

Pojačane aktivnosti službe zaštite Nacionalnog parka (NP) Skadarsko jezero već daju vidljive rezultate u borbi protiv krivolova za vrijeme ribolovnog zabrana, a uspjeh tih akcija uliva povjerenje u novi operativni pristup suzbijanju krivolova na jezeru.

To je zaključeno na današnjem sastanku koji su predsjednica Upravnog odbora Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore (JPNPCG) Marina Jočić i direktorka Jelena Kljajević održale sa rukovodstvom NP Skadarsko jezero.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz NPCG, analiziran učinak jezerskih patrola tokom prošlog vikenda, kada je oduzeto 26 mreža za izlov ribe u rejonima Koraćica i Pantovac, zaplijenjena tri plovila u rejonu Vitoja i Plavnica, a više osoba procesuirano i predato nadležnim organima.

“Uspjeh ovih akcija uliva povjerenje u novi operativni pristup suzbijanju krivolova na jezeru, koji je definisan i dogovoren na današnjem sastanku”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je zaključeno i da dosadašnje ponašanje tužilaštva predstavlja nepremostivu blokadu u borbi novog rukovodstva JPNPCG protiv krivolova.

“Konkretno, učestalo izbjegavanje Osnovnog državnog tužilaštva da osobe uhvaćene u krivolovu adekvatno procesuira u skladu sa članom 326 Krivičnog zakonika (nezakonit ribolov)”, ukazali su iz NPCG.

Konstatovano je, kako se navodi, da su pomoć države i bliža saradnja sa organima granične policije neophodan uslov da bi sanacija krivolova na površini većoj od 370 kvadratnih kilometara NP Skadarsko jezero bila moguća.

Bonus video: