Obrazovanje jedini put do bolje budućnosti djece RE populacije

„Ukoliko ne obrazujemo našu djecu, ona će biti prepuštena ulici. Stoga, učinite sve da do toga ne dođe. Iskoristite sve benefite koje pruža država kako bi se naša djeca jednako školovala kao i sva ostala djeca“, poručio je Beganaj

2023 pregleda 0 komentar(a)
Učenica OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“, Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta
Učenica OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“, Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Obrazovanje je jedini pravi put za djecu romske i egipćanske (RE) populacije, njihovu inkluziju i bolju budućnost, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Iz tog resora su kazali da su, u saradnji s Ministarstvom pravde, ljudskih i manjinskih prava, nevladinim organizacijama (NVO) i školama, i ove godine pripremilo niz ohrabrujućih poruka namijenjenih roditeljima i djeci RE populacije, sa namjerom da podstaknu upis djece te populacije u prvi razred osnovne škole.

Milica Pajović iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta kazala je da je sve više djece i mladih iz RE populacije koji se upisuju u vrtiće, osnovne i srednje škole, kao i na fakultete.

„Podrška države ne izostaje i ogleda se, između ostalog, u nabavci udžbenika, obezbijeđenom prevozu, brojnim stipendijama za srednjoškolce i studente, unaprijeđenim uslugama i dodatnoj edukaciji“, navela je Pajović.

Sokolj Beganaj iz Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava osvrnuo se na aktuelnu epidemiološku situaciju koja utiče na školovanje djece RE populacije i poručio roditeljima da, bez obzira na poteškoće, moraju da ostanu dosljedni u namjeri da se djeca upisuju u školu i ne napuštaju obrazovni sistem.

„Ukoliko ne obrazujemo našu djecu, ona će biti prepuštena ulici. Stoga, učinite sve da do toga ne dođe. Iskoristite sve benefite koje pruža država kako bi se naša djeca jednako školovala kao i sva ostala djeca“, poručio je Beganaj roditeljima.

Direktorica Osnovne škole (OŠ) „Božidar Vuković Podgoričanin“ Ljubinka Nedić kazala je da se u školi pruža podrška, njeguje jednakost i poštuje različitost.

Ona je pozvala roditelje da upišu djecu, navodeći da to mogu da učine elektronskim putem ili dolaskom u školu, uz pribavljenu potvrdu o ljekarskom pregledu.

Učenica OŠ „Božidar Vuković Podgoričanin“ Jasmina Berišaj je, svojim primjerom odlične učenice i dobitnice nagrade iz Fonda za kvalitet i talente, željela da podstakne djecu da se obrazuju, uz poruku da je škola njihov put do uspjeha.

„Nama je malo potrebno da uspijemo i vjerujemo u sebe, a za to nam je neophodno obrazovanje i podrška roditelja“, kazala je Berišaj.

Sebastijan Baftijari, učenik Srednje stručne škole „Spasoje Raspopović“, ohrabrio je učenike RE populacije da ne napuštaju obrazovni sistem i da rade na ispunjenju svojih snova.

„Pored formalnog obrazovanja, želio bih da vas pozovem da se uključite i u proces neformalnog obrazovanja, a tu mogućnost možete naći u velikom broju NVO koje se bave pitanjima Roma i Egipćana“, kazao je Baftijari.

Iz Ministarstva su podsjetili da će upis u prvi razred osnovne škole početi u četvrtak, a može se izvršiti elektronski, putem sajta www.upisi.edu.me ili u školi.

„Upisuju se djeca rođena 2015. godine, odnosno djeca koja navršavaju šest godina u ovoj kalendarskoj godini“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: