Održan 10. Sinjavinski maraton

Cilj tradicionalne manifestacije je promocija ljepota Sinjavine, a ove godine učesnici su startovali sa prevoja Vratlo

5184 pregleda 7 komentar(a)
Foto: NVO Sinjavinski maraton
Foto: NVO Sinjavinski maraton

Uz ograničen broj učesnika, iako je interesovanje bilo veliko, održan je 10. Sinjavinski maraton.

Cilj te tradicionalne manifestacije je promocija ljepota Sinjavine, a ove godine učesnici su startovali sa prevoja Vratlo.

Cilj maratona bio je lokalitetu Vrtoč polje u selo Provalije na tertoriji Žabljaka.

"Po izuzetno lijepom danu učesnici Sinjavinskog maratona su uživali u ljepotama te prelijepe planine. Taj ugođaj je utoliko veći obzirom da na Sinjavini i krajem marta ima više nego dovoljno snijega za realizaciju, što potvrđuju i fotografije katuna gdje se tek poneka koliba nazire", saopštili su iz NVO Sinjavinski marathon.

Ovog puta maraton je obilježila i jedna zanimljivost. Pored promotivnog i rekreativnog dijela, dio učensika angažovan je i da pomogne domaćinstvima na Sinjavini.

Sinjavinski maraton
foto: NVO Sinjavinski maraton

Vozači motornih sanki koji su bili logisitika učesnicima, u povratkupreko planine, dopremili su do kuća na planini sijeno za stoku.

"Sijeno je bilo prilično daleko, pa smatramo da smo na taj način značajno olakšali stočarima. To je dalo dodatnu vrijednost manifestaciji”, kažu organizatori.

Maraton je je relizovan uz podršku opština i turističkih organizacija Kolašina, Žabljaka i Mojkovca. Pomogli su i Društvo prijatelja Kolašina, Hotel Bianca Resort & Spa, Crnogorski olimpijski komitet, Crveni krst …

Sinjavinski maraton
foto: NVO Sinjavinski maraton

Manifestaciju je podržala Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi u partnerstvu sa Njemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) u okviru projekta „Diverzifikacija ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima jugoistočne Evrope kroz razvoj lanca vrijednosti“.

Organizatori, ove godine prinuđeni da ograniče broj učesnika, zbog epidemiloške situacije, očekuju da će naredna manifestacija biti najmasovnija.

Bonus video: