Igmanska inicijativa: Krivokapić da se javno ogradi od izjava Leposavića i prizna genocid u Srebrenici

Iz Igmanske inicijative je poručeno da upozoravaju da "izjave vladajuće strukture izvršne vlasti, koje smo ovih dana u prilici da čujemo, grubo ruše sve napore uložene po pitanju suočavanja s prošlošću i utvrđivanja istine i činjenica o žrtvama ratnih sukoba u regionu"

9754 pregleda 24 reakcija 27 komentar(a)
Igmanska inicijativa, Foto: Igmanska inicijativa
Igmanska inicijativa, Foto: Igmanska inicijativa

Igmanska inicijativa poziva premijera Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića da se javno ogradi od izjave ministra pravde, ljudskih i maninskih prava Vladimira Leposavića i negiranja činjenica počinjenih masovnih ratnih zločina, te javno prizna počinjeni genocid u Srebrenici i na taj način pokaže kapacitet očuvanja multietičog i multinacionalnog crnogorskog sklada, saopšteno je danas iz Igmanske inicijative, mreže nevladinih organizacija civilnog društva iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske.

U saopštenju se navodi da "Igmanska inicijativa oštro osuđuje svaki vid poricanja i nepriznavanja zločina genocida učinjenih na teritoriji bivših jugoslovenskih republika od strane Leposavića".

"Podsjećamo crnogorsku Vladu da je Parlament Crne Gore još u julu 2009. godine pokazao svoj demokratski kapacitet i usvajanjem Deklaracije o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta (EP) o Srebrenici, osudio "masovni zločin u tom bosanskohercegovačkom gradu, kao i druga zlodjela počinjena tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije", te da je Crna Gora bila prva država u regionu koja je prihvatila i verifikovala Rezoluciju EP o Srebrenici u kojoj se genocid jasno pominje", ističe se u saopštenju Igmanske inicijative koje potpisuju kopredsjednici Igmanske inicijative Vehid Šehić, za Bosnu i Hercegovinu, Branislav Radulović, za Crnu Goru, Zoran Pusić, za Hrvatsku i Milan Antonijević, za Srbiju.

Iz Igmanske inicijative je poručeno da upozoravaju da "izjave vladajuće strukture izvršne vlasti, koje smo ovih dana u prilici da čujemo, grubo ruše sve napore uložene po pitanju suočavanja s prošlošću i utvrđivanja istine i činjenica o žrtvama ratnih sukoba u regionu".

"Ovako iznijeti stavovi u potpunosti ruše evropski put izgradnje Crne Gore kao demokratskog građanskog i odgovornog društva i zajednice zasnovane na poštovanju vladavine prava, te unaprjeđenje saradnje između zemalja regiona Zapadnog Balkana", poručili su iz Igmanske inicijative.

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore Vladimir Leposavić relativizovao je na sjednici Skupštine Crne Gore 26. marta odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu o genocidu u Srebrenici, navodeći da je ona bazirana na stavu Haškog tribunala koji je, kako je rekao, kompromitovan jer je prikrio dokaze o zločinima nad Srbima na Kosovu.

“Spreman sam da priznam da je učinjen zločin kada se to nedvosmisleno utvrdi. Svakako neću sporiti pravnu važnost odluka međunarodnih tijela, niti ću sporiti pravo Bošnjaka i Muslimana da u srcima ovaj zločin doživljavaju kao trajnu patnju i tragediju. Spreman da se poklonim svim žrtvama, a naročito žrtvama Srebrenice jer su to žrtve mojih prijatelja i sugrađana i to i ovom prilikom činim,” rekao je između ostalog Leposavić 26. marta u Skupštini odgovarajući na poslaničko pitanje Andrije Nikolića (DPS).

Leposavić je juče rekao da nije relativizovao i negirao genocid i da neće podnijeti ostavku.

Bonus video: