Nebriga države: Ovako izgleda zgrada u kojoj je formirano ZAVNO Crne Gore

"Stara škola", kako još zovu objekat, propada, iako su predstavnici bivše vlasti često znali da kažu da je to "mjesto gdje je, tokom Drugog svjetskog rata, obnovljena crnogorska državnost"

12770 pregleda 28 reakcija 8 komentar(a)
"Stara škola" u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
"Stara škola" u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović

Sadašnji izgled zgrade u kojoj je 15. i 16. novembra 1943. godine formirano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja (ZAVNO) Crne Gore i Boke govori o nebrizi države.

"Stara škola", kako još zovu taj objekat u Kolašinu, propada, iako su predstavnici bivše vlasti često znali da kažu da je to "mjesto gdje je, tokom Drugog svjetskog rata, obnovljena crnogorska državnost".

Objekat je formalno istorijski spomenik i stavljen je pod zaštitu zakona.

Prvo zasijedanje ZAVNO, koji je bio najviši organ narodne vlasti, jedan je od bitnijih događaja u novijoj istoriji Crne Gore.

Zasijedanje je održano uz prisustvo oko 540 delegata – narodnih predstavnika iz svih krajeva Crne Gore.

Tokom rada tog tijela definisano je "da položaj naroda Crne Gore i Boke, može biti politički i državno valorizovan samo ako bude građen na ravnopravnim osnovama sa drugim narodima na području Jugoslavije".

Na kraju zasijedanja izabrana je Skupština kao "politički i predstavnički organ" koju je činilo 118 narodnih predstavnika i Izvršni odbor koji je imao 10 članova.

Pored konstitusanja ZAVNO u "staroj školi", tokom Drugog svjetskog rata, održani su i Prvi kongres Antifašističke omladine Crne Gore i Boke (25. i 26. novembra 1943. godine), a početkom decembra iste godine održan je i Prvi kongres Antifašističkog Fronta žena Crne Gore i Boke.

U februaru 1944. godine to je bilo mjesto gdje je drugi put zasijedalo ZAVNO, a u julu iste godine obilježeno je tri godine ustanka naroda Crne Gore protiv okupatora.

Istog dana počelo je i Treće zasijedanje ZAVNO, koji je postao Crnogorska antifašistička Skupština narodnog oslobođenja (CASNO).

U zgradi je do 2011. godine održavana nastava za učenike Osnovne škole (OŠ) "Risto Manojlović", a od tada je bez zvanične namjene.

Iz Ministarstva kulture su prije dvije godine saopštili da će tokom 2020. godine„ biti opredijeljena sredstva u kapitalnom budžetu kako bi se taj objekat i stavio u funkciju.

Do sada, međutim, jedino ulaganje države u taj objekat bilo je postavljanje ograde.

Bonus video: