Jasmina "pala" na čari Kolašina nakon Švajcarske i Alpa

“Ne znate koliko je vrijedno to što se za dva sata može sa planine na more. Moja porodica te pogodnosti želi da iskoristi i da uživamo, ali i da radimo”
512 pregleda 15 komentar(a)
Jasmina Salihović, prijateljice, dadilje, Foto: Dragana Šćepanović
Jasmina Salihović, prijateljice, dadilje, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 09.12.2017. 21:10h

Dolazi iz Švajcarske, u Kolašin se zaljubila na prvi pogled, planira poslovne projekte, ali i da njeno troje djece u varoši “ostvare vezu s prirodom i steknu zdravu bazu za život”.

Jasmina Salihović - za koju švajcarski novinari kažu da je “menadžerka najvećeg virtuelnog hotela” u toj zemlji, ubuduće će veći dio godine provoditi u Kolašinu. Tridesetšestogodišnjakinja, čiji su roditelji porijeklom iz BiH, poslovnu reputaciju u Švajcarskoj stekla je na tržištu nekretnina.

Priča da je biznis započela kao studentkinja, a da je posao sada u fazi koja dozvoljava i višemjesečno odsustvo:

“Došla sam u Kolašin zahvaljujući dadilji moje djece Bilji. Moja svekrva je prijateljica Kolašinke Dragice Anđelić. Svi oni su sada sa mnom i pomažu mi da započnem život u Kolašinu, ali i da realizujem neke poslovne projekte. Ovo je divan grad, koji me oduševio urbanističkim rješenjem, ljepotom prirode, divnim hotelima, dobrom hranom, srdačnošću ljudi. Crna Gora je divna. Ne znate koliko je vrijedno to što se za dva sata može sa planine na more. Moja porodica te pogodnosti želi da iskoristi i da uživamo, ali i da radimo“.

Uspješna poslovna žena kaže da je posjetila više od 60 zemalja svijeta. U svakoj je, tvrdi, uspjela da vidi nešto lijepo i uživa o tome.

Priča da tako gleda na život i ljude i da misli da joj to neće biti teško u Kolašinu.

U Švajcarsku će se vraćati, ali planira da osam mjeseci godišnje živi na sjeveru Crne Gore. Ističe da nema običaj da priča o poslovnim projektima i da više voli da govori o tome kada se pokažu kao uspješni. Uskoro će na kolašinskom glavnom trgu biti vidljiva jedna njena ideja - u gradu će se prvi put, u organizaciji Jasminine firma “Swiss R Montenegro”, održati “Božićni bazar“.

Biće to prilika da se obogati turistička ponuda na samom početku zimske sezone, ali i šansa da turisti vide dio domaće radinosti.

“To je i prilika za sve građane i posjetioce da zajedno slave i šire prijateljstvo u divno dekorisanom ambijentu, uz vruće vino i raznovrsne kolače. Želja nam je da se u zagrljaju i veselju dobrota širi i prenese što dalje. Drvene kućice služiće kao štandovi i na njima će svi proizvođači iz Kolašina moći da izlažu besplatno od 22. decembra do 14. januara”.

Jasmina je zakupila i prostor u Centru za kulturu gdje je nekada bila suvenirnica. Tu, kako objašnjava, namjerava da osmisli prostor u kojem će moći da se kupi originalni poklon, razmjene ideje i razgovora, ali prije svega “ženski kutak”.

“Namjera mi je da pokažem šta sve žene iz ovih krajeva umiju da rade. Biće to mjesto da porazgovramo, razmijenimo iskustva, da jedna drugu ohrabrimo... Želim da promovišem turistima bogastvo ovog kraja i kada je riječ o rukotvorinama i umjetničkim djelima”.

Priča da je u toku i izgradnja drvenih kuća za odmor, namijenjenih crnogorskom tržištu.

Slično je, kaže, radila i u Švajcarskoj.

Nijesu joj smetale rupe do Smajlagića Polja, ali se obradovala novom asfaltu

Jasminina priča da će njena porodica živjeti u iznajmljenoj kući u Smajlagića Polju, dok ne sagradi svoju.

Ističe da se treba nadati i uživati u malim stvarima.

Iako je navikla na visok standard, malo šta zamjera Kolašinu.

“Donedavno, put do Polja je bio pun rupa. Nije mi to smetalo, ovdje koristimo starije terensko auto. Ipak, divno je bilo jednog jutra probuditi se i vidjeti da su te sve rupe popunjene, da je novi asfalt postavljen. Radovala sam se. To je potvrda mog stava da se stvari, uz strpljenje i pozitivan stav, mijenjaju nabolje”.

Iako je imala malo prilika da boravi na Balkanu, Jasmina kaže da je Jugoslovenka.

Priča da je uvijek okružena ljudima iz neke od bivših republika SFRJ. Dadilje koje brinu o njenoj djeci su iz BiH, Srbije, Crne Gore…

Sa njima i prijateljicama iz Kolašina je željela da se fotografiše i za “Vijesti”.

“Odlično se razumijemo i odlično funkcionišemo. Kao jedna velika porodica. Ja sam Jugoslovenka. To uvijek i na svakom mjestu kažem, iako sam samo nekoliko prvih godina života provela u Bosni“.

Bonus video: