Bez ljekova koje koriste i kovid pozitivni usred pandemije

U Montefarmu tvrde da mjesečno finansiranje utiče na planiranje zaliha. Proizvođač će tek sjutra moći da isporuči antibiotik, stigla dopuna kortikosteroida

46968 pregleda 93 reakcija 24 komentar(a)
Kovid ambulanta u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Kovid ambulanta u Podgorici, Foto: Luka Zeković

Pojedine zdravstvene ustanove ostale su bez antibiotika longacef u ampulama, koji koriste i kovid pozitivni pacijenti, a dovoljne količine ovog lijeka trebalo bi da stignu u četvrtak.

Takođe, deficitarni su i rastvori za injekciju solumedrol i lemod (urbazon), rastvori za injekciju, ali su juče stigle dopune tih ljekova koje treba da budu u što kraćem roku isporučene domovima zdravlja i bolnicama.

Riječ je o kortikosteroidima, koji su važni u regulisanju brojnih tjelesnih funkcija u organizmu, i između ostalog se koriste kod zapaljenskih reakcija pluća.

Iz javne zdravstvene ustanove Apoteke Crne Gore “Montefarm” juče su kazali “Vijestima” da su u prethodnih 12 mjeseci, uprkos enormnoj potrošnji svih vrsta antibiotika, uspjeli da redovno snabdijevaju sve javne zdravstvene ustanove, pri tome posebno vodeći računa o ustanovama koje su određene kao kovid centri.

“Kao što je u javnosti poznato, finansiranja su još uvijek na mjesečnom nivou, što svakako utiče na planiranje zaliha. Nabavka određenih ljekova, u ovom slučaju konkretno ampuliranog antibiotika lendacin (longacef) je otežana usljed nemogućnosti proizvođača da skladištu Montefarma isporuči potrebne količine. Prema informacijama koje za sada imamo, isporuku lendacina očekujemo u četvrtak u dovoljnim količinama. Takođe, danas je stigla dopuna ljekova solumedrol i lemod (urbazon) koji će odmah biti isporučeni ustanovama kojima trenutno nedostaje”, odgovorili su “Vijestima” iz ove ustanove.

U “Montefarmu” tvrde da je potrošnja ljekova na globalnom nivou uvećana i do nekoliko puta, ne samo ovog antibiotika i protivupalih terapija, već velikog broja medikamenata koji se koriste za liječenje koronavirusa i posljedica infekcije.

“Pri tom, u Crnoj Gori postoji prilično veliki broj pacijenata koji imaju neko hronično oboljenje i koji se moraju kontinuirano snabdjeti neohodnim ljekovima”, naglasili su.

Iz “Montefarma” su poručili da uprkos svim ovim uslovljenostima nastoje da snabdiju kompletan sistem javnog zdravstva Crne Gore i obezbijede nesmetano funkcionisanje.

Građani su se žalili prethodnih dana da sami moraju da kupuju ampule longacefa, uprkos tome što nadležni iz zdravstvenog sistema ponavljaju da nema razloga za brigu i da lijeka ima u dovoljnim količinama.

Čitateljka “Vijesti” kazala je da je članovima njene porodice propisano po 20 komada lijeka longacef i da jedna ampula košta 2,15 eura, pa su samo za kupovinu ovog medikamenta morali da izdvoje 90 eura.

“Vijesti” su početkom februara, na osnovu dokumentacije sa platforme Sindikata doktora medicine, objavile da bi crnogorske apoteke i zdravstvene ustanove mogle da se suoče sa nestašicom ljekova ukoliko Ministarstvo finansija ne promijeni odluku o privremenom finansiranju u oblasti zdravstva u dijelu koji se odnosi na izradu planova javnih nabavki do donošenja budžeta za 2021.

Bivše rukovodstvo Fonda za zdravstveno osiguranje sredinom januara obavijestila je to Ministarstvo da je oblast zdravstva specifična, dok je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović sedmicu kasnije kolegama iz resora finansija uputila zahtjev za mišljenje za izradu planova javnih nabavki za potrebe zdravstvenog sistema.

Početkom ovog mjeseca u pojedinim ustanovama zabilježena je i nestašica ljekova protiv zgrušnjavanja krvi, koje osim kovid pozitivnih pacijenata kao redovnu terapiju koriste i trudnice.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, do juče u 15 časova registrovano je još 414 inficiranih koronavirusom, a od posljedica kovid-19 preminulo je još 10 osoba. Prijavljen je oporavak kod 552 pacijenta.

Pacijenti se žale i da plaćaju hemomicin

Pojedini kovid pozitivni pacijenti tvrde da su morali iz svog džepa da plaćaju antibiotik hemomicin u apotekama, uprkos tome što imaju ljekarski recept. Izabrani doktori iz kovid ambulanti “Vijestima” su pojasnili da se antibiotici inače ne propisuju za infekcije virusom, kao što je kovid-19, pa formalno ne postoje indikacije da se ovaj lijek dobije o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO).

Međutim, pojasnili su da pacijentima kojima je antibiotik neophodan pišu i takozvanu “uslužnu dijagnozu” bakterijske infekcije, kako bi mogli besplatno da dobiju taj lijek u apotekama.

Bonus video: