Pet specijalnih tužilaca u borbi za Vrhovno tužilaštvo: Satima odgovarali na pitanja

Predsjednika TS-a Ivicu Stankovića, između ostalog, interesovao je motiv zbog čega su se specijalni tužioci prijavili za dva tužilačka mjesta u Vrhovnom državnom tužilaštvu

34388 pregleda 34 reakcija 19 komentar(a)
Sa sjednice Tužilačkog savjeta (arhiva), Foto: Savo Prelević
Sa sjednice Tužilačkog savjeta (arhiva), Foto: Savo Prelević

Čak petoro specijalnih tužilaca iz Specijalnog državnog tužilaštva u trci je za dva upražnjena mjesta u Vrhovnom državnom tužilaštvu nakon što su polovinom februara dostavili kandidature za napredovanje u tužilačkoj organizaciji.

Tužiteljke Sanja Jovićević, Marija Raspopović, Lidija Vukčević i Mira Samardžić i njihov kolega iz SDT-a Veljko Rutović satima su juče odgovarali na pitanja članova Tužilačkog savjeta, koji su sa njima obavili intervjue u sklopu procedure za izbor.

Predsjednika TS-a Ivicu Stankovića, između ostalog, interesovao je motiv zbog čega su se specijalni tužioci prijavili za dva tužilačka mjesta u Vrhovnom državnom tužilaštvu.

“Motiv je želja da napredujem jer za više od 20 godina u tužilačkoj organizaciji prošao sam sve pozicije i došao do želje da radim u krovnoj instanci. Svjestan sam uloge i značaja koje imaju svi tužioci u društvu u primjeni vladavine prava, posebno tužioci u Vrhovnom državnom tužilaštvu, s obzirom da su oni ti koji vrše nadzor nad njima i daju obavezna uputstva i smjernice za rad. Smatram da moje dosadašnje iskustvo mi daje za pravo da vjerujem da bih profesionalno mogao da odgovorim i toj funkciji”, kazao je Rutović.

Iako to niko od specijalnih tužilaca nije direktno saopštio tokom intervjua, jedan od njihovih motiva za prelazak iz SDT-a bio je i pokušaj nove parlamentarne većine, koja je predlaganjem novih tužilačkih zakona, željela da po kratkom postupku zbriše SDT, što bi dovelo do toga da oni ostanu neraspoređeni kadrovi u tužilačkoj organizaciji.

Na oglas za dva mjesta u Vrhovnom tužilaštvu prijavile su se i dugogodišnja rukovoditeljka Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Ljiljana Klikovac i rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Vesna Jovićević, koje su nakon što je Tužilački savjet krajem novembra stopirao treće mandate na rukovodećim mjestima, “profesionalno degradirane”...

“Ja imam 32 godine tužilačkog staža, odnosno, 37 radnog. Malo ko trenutno u tužilačkoj organizaciji ima ovoliko staža. Iza mene je uvijek stojao rad i posvećenost. Sve je išlo jednim usponom, ali sticajem okolnosti, zakon je takav i ja sam sa jedne pozicije u vrhu došla na početnu poziciju na koju sam bila još 1989. godine. Sada sam u hijerarhiji na nivou kandidata kojima sam ja mentor i koji će u septembru da postanu tužioci. Mene je zakon degradirao”, navela je Klikovac.

Na oglas se prijavila i tužiteljka iz ODT Nikšić Vjera Mićunović, koja je pojasnila da je želja za napredovanjem motiv za kandidaturu.

Svi kandidati su u odgovoru pred Tužilačkim savjetom imali isti stav da predloženi tužilački zakoni nijesu dobra pravna rješenja, te da mogu dovesti do političkog uplitanja.

Specijalni tužioci su u odgovorima pojasnili da bi tužilački zakoni mogli da imaju i loše posljedice ukoliko bi se ukinulo Specijalno državno tužilaštvo, te da nije u praksi jednstavno nadležnost SDT-a samo prebaciti na Vrhovno državno tužilaštvo, koje nema dovoljnog kadra, niti je specijalizovano za rad na tim predmetima.

“Limenka”, ubistvo Duška Jovanovića...

Članica Tužilačkog savjeta Aneta Spajić tražila je od tužiteljke Ljiljane Klikovac pojašnjenja oko predmeta “Limenka”, ali i da odgovori kako je tekla istraga tokom rasvjetljavanja naručioca ubistva urednika “Dana” Duška Jovanovića, jer je u javnosti stvorena slika da je neko od tužilaca napravio propust.

“Oko ‘Limenke’ sam rekla da je taj predmet dostavljen ODT-u Podgorica od SDT-a na nadležnost i ukazano je na krivično djelo. Za to krivično djelo je u tom trenutku nastupila zastarjelost i mi ne možemo da postupamo, niti da istražujemo. Dakle, u trenutku kada je podnesena krivična prijava već je bila zastarjelost”, pojasnila je Klikovac.

Oko ubistva urednika “Dana”, ona je navela da je 27. maja 2004. godine bila dežurni tužilac i da su sa njom sve vrijeme u timu bili tada tužioci Novak Ražnatović i Vesna Medenica.

“Prije par godina se pojavila izjava tadašnjeg direktora policije, koji je htio da ukaže da je u tom predmetu postojala greška tužioca. Zašto je nakon toliko godina direktor policije Veljović rekao na skupštinskom odboru da je te noći tužilac spavao, vjerujte da je za mene to bilo šokantno. Ja sam više puta pitala je li moguće da ako jedan tužilac spava, a iz policije ne zovu drugo dvoje, već sami radi te noći je li moguće da se to dogodilo. Tek kasnije Veljović je kazao da ne misli na mene. Tu priču ne prihvatam i ne znam koji je motiv, ali mislim da je trebalo da se ispita u tužilaštvu. Meni je ostala ružna slika, nije bitno je li Ljiljana, Novak ili Vesna, ostalo je da smo mi napravili propust”, odgovorila je Klikovac.

Bonus video: