Borovinić-Bojović: Svaka vakcina koja je na raspolaganju u Crnoj Gori je efikasna, sigurna, bezbjedna i kvalitetna

U skladu sa epidemiološkom situacijom u opštinama Kolašin, Bar, Mojkovac, Bijelo Polje, Podgorica, Andrijevica, Pljevlja, Berane, Ulcinj, Cetinje dozvoljava se rad samo baštama/terasama ugostiteljskih objekata

132790 pregleda 1173 reakcija 155 komentar(a)
Borovinić Bojović, Foto: Printscreen
Borovinić Bojović, Foto: Printscreen

Od četvrtka, 1. aprila, do 9. aprila produžava se vrijeme slobodnog kretanja. Svi građani, umjesto do 21 čas, slobodno mogu da se kreću do 22 časa. Zabrana je na snazi, kao i do sad, do 5 ujutru.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da se produžava radno vrijeme maloj privredi (prodavnicama, salonima, buticima, fizerskim i kozmetičkim salonima, zanatlijama...). Umjesto do 20 časova, radiće do 21 čas.

Dozvoljava se rad privrednih društva i preduzetnika koji se bave trgovinom neprehrambenih proizvoda i pružanja usluga (prodavnice obuće i odjeće, kozmetički, frizerski saloni i sl.) od 7 do 21 sat, u svim opštinama u Crnoj Gori, osim u opštinama Nikšić i Šavnik gdje važi zabrana rada.

U skladu sa epidemiološkom situacijom u opštinama Kolašin, Bar, Mojkovac, Bijelo Polje, Podgorica, Andrijevica, Pljevlja, Berane, Ulcinj, Cetinje zabranjen je rad, tržnih centara, štandova/tezgi i sl., priređivača igara na sreću, privrednih društava i preduzetnika koji pružaju usluge u fitnes centrima i teretanama, dok se u opštinama Gusinje, Plav, Petnjica, Herceg Novi, Budva, Danilovgrad, Žabljak, Tuzi, Rožaje, Tivat, Plužine i Kotor dozvoljava rad ovih djelatnosti.

Dozvoljava se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, i slični ugostiteljski objekti) od 7 do 21 čas u svim opštinama u Crnoj Gori, osim u opštinama Nikšić i Šavnik.

U skladu sa epidemiološkom situacijom u opštinama Kolašin, Bar, Mojkovac, Bijelo Polje, Podgorica, Andrijevica, Pljevlja, Berane, Ulcinj, Cetinje dozvoljava se rad samo baštama/terasama ugostiteljskih objekata, dok se u opštinama Gusinje, Plav, Petnjica, Herceg Novi, Budva, Danilovgrad, Žabljak, Tuzi, Rožaje, Tivat, Plužine i Kotor pored bašta/terasa dozvoljava rad i u unutrašnjosti objekata.

I dalje je na snazi zabrana izvođenja muzičkog programa uz učešće pjevača i muzičara, kao i emitovanje muzike uživo, korišćenjem elektroakustične opreme (instrumenata, pojačala i zvučnika) i bilo kakvo izvođenje muzičko/scenskog programa (DJ žurke i sl.)

Tržni centri se neće otvarati ove nedjelje.

Zabrane međugradskog saobraćaja ostaju na snazi.

Nikšić i Šavnik ostaju zaključani jer oni i dalje imaju preko dvije hiljade zaraženih na 100 hiljada stanovnika.

I što se tiče mjera u ostalim opštinama, i one ostaju nepromijenjene.

Uslovi za ulazak u Crnu Goru ostaju isti.

Ministarka zdravlja je rekla da je zlonamjerna infrormacija da se broj testiranih na dnevnom nivou smanjio na 13 odsto.

"Za razliku od nekih koji su to saopštavali ja sam bila sretna, a reći ću i zašto. Ne zato što smo namjenski smanjivali broj testiranih, već zato jer je broj onih koji su imali simptome ili potrebu, ili razlog da budu testiranih ukupno bio manji na dnevnom nivou", rekla je Borovinić Bojović.

Poručila je da je borba neprestana i da dalje traje.

"Moramo zajednički da shvatimo ulogu svakog pojedinca lično, da zamolim sve da poštuju epidemiološke mjere. Apelujem na sve da se vakcinišu i da budu sigurni da je svaka vakcina koja je na raspolaganju u Crnoj Gori efikasna, sigurna, bezbjedna i kvalitetna", rekla je Borovinić Bojović.

Ona je navela da će se novinari i svi medijski radnici vakcinisati AstraZeneka vakcinom i da ona počinje sjutra.

"Bilo bi dobro i lijepo da se vakcinišu, ali nije obavezno. Vakcinacija će se vršiti u Domu vojske" rekla je ministarka.

Dodala je i da novinari trenutno ne mogu da biraju vakcinu jer je dostupna AstraZeneka, ali da to ne znači da u narednom periodu to neće biti moguće.

"Svjedoci smo da je Svjetska zdravstvena organizacija izdala saopštenje da je bezbjednai sigurna. Postoje određene situaije koje mogu imati nuspojave koje mogu imati i letalni ishod. Kada uporedite broj vakcinisanih sa brojem onih čija se smrt dovodi u vezu sa AstraZenekom mali je u odnosu na koristi", rekla je Borovinić-Bojović.

Navela je da se test na antitijela prije vakcinacije ne radi nigdje u svijetu, pa ni u Crnoj Gori.

"Nije potrebno da ga imate i nema potrebe da ga neko radi uoči vakcinacije".

Ministarka zdravlja najavila je da će naknada u iznosu od 250 eura biti isplaćena kovid zdravstvenim radnicima sa martovskom platom.

Ona je kazala i da direktorica Doma zdravlja Nikšić Ljiljana Adžić, koja je saopštila da je smijenjena sa te funkcije, nije dobila rješenje o razrješenju.

Borovinić-Bojović je kazala da još nije završena kontrola rada zdravstvenih ustanova.

"To je veliki posao i nije ga jednostavno završiti jer zahtijeva posebnu pažnju. Javnost će biti blagovremeno obaviještena o izvještaju svih domova zdravlja i bolnica".

Bonus video: