Građani da se uzdrže od paljenja na otvorenom

"Navodi se da su već tokom februara i marta avioni MUP-a (Direkcija avio – helikopterske jedinice) obavili 27 letova zbog gašenja požara"

4869 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) apelovalo je na građane da se tokom proljećnih radova uzdrže od paljenja vatre na otvorenom prostoru, kako bi spriječili eventualne požare, kojima pogoduje vrijeme bez padavina.

Navodi se da su već tokom februara i marta avioni MUP-a (Direkcija avio – helikopterske jedinice) obavili 27 letova zbog gašenja požara.

„Od toga je u februaru bilo 17 letova u zoni Liverovića, a u martu 11 u području Lapčića i Brajića“, kazali su iz MUP-a.

U Direkciji se, kako je saopšteno, svakodnevno radi na što boljoj plovidbenosti aviona, kako bi bili spremni za eventualne požare u narednom periodu.

„Avioni MUP-a su tokom 2017. godine oborili rekord, sa čak 1.274 leta zbog gašenja požara širom Crne Gore. Tokom prošle godine letjeli su 860 puta i potrošili dva i po miliona litara vode“, navodi se u saopštenju.

Iz MUP-a su kazali da flotu avio - helikopetrske jedinice čine tri protivpožarna aviona AT 802/802A, čija je nosivost po tri hiljade litara vode i prosječna brzina letenja oko 250 kilometara na sat.

Bonus video: