Radulović: Crna Gora održava nisku stopu smrtnosti

"Međutim, naglašavam da Crna Gora ima stalno održavanje niske stope, i to najnižu u ovako reprezentativnoj skupini koja posebno dominira u posljednjem periodu kada imamo značajan porast pozitivnih slučajeva u odnosu na period od prije godinu", rekla je Radulović

17608 pregleda 42 reakcija 40 komentar(a)
Radulović, Foto: Printscreen YouTube
Radulović, Foto: Printscreen YouTube

Direktorka Kliničkog centra Ljiljana Radulović uporedila je stopu smrtnosti od posljedica virusa u Crnoj Gori sa visokorazvijenim zemljama Evrpe i svijeta i kazala da „možemo da se pohvalimo kvalitetom zdravstvene zaštite“.

To znači da možemo da se pohvalimo, između ostalog, kvalitetom pružene zdravstvene zaštite, kazala je Radulović

„Letalitet predstavlja odnos između broja smrtnih ishoda i potvrđenih slučajeva te bolesti. Odnosno, ako pričamo o koroni, to je procenat preminulih u odnosu na broj zaraženih. Pred cijelom Crnom Gorom, uporedićemo našu državu sa šest zemalja koje imaju visoko razvijene zdravstvene sisteme, kao i sa prosjekom cijele planete. Ujedinjeno Kraljevstvo je bilo na 15 odsto, Italija na 13, Švedska na oko 12, a Crna Gora na 2,18 odsto 15. aprila 2020. godine. U tom trenutku, letalitet na svjetskom nivou je iznosio sedam procenata“, kazala je Radulović na konferenciji za medije u Institutu za javno zdravlje.

Ona je naglasila da ta vrijednost zavisi od broja zaraženih, tako da se i očekuje da je visoka u zemljama koje imaju veliki broj oboljelih, pa je zbog toga ovako visoka u navedenim zemljama.

„Ali na nju takođe utiče i tadašnje manje iskustvo u tretmanu oboljelih, kao i nepostojanje vakcine. Zato ne čudi pad stope smrtnosti u kasnijem periodu. Međutim, naglašavam da Crna Gora ima stalno održavanje niske stope, i to najnižu u ovako reprezentativnoj skupini koja posebno dominira u posljednjem periodu kada imamo značajan porast pozitivnih slučajeva u odnosu na period od prije godinu. To znači da možemo da se pohvalimo, između ostalog, kvalitetom pružene zdravstvene zaštite. Naravno da se nadamo da će sa postojećom vakcinacijom broj zaraženih biti značajno manji, a time i letalitet“, kazala je ona.

Na konferenciji za medije predstavljeni su i grafikoni stope smrtnosti.

U KCCG je u ovom trenutku hospitalizovan 151 pacijent, pri čemu je 137 samo oboljelih od kovida, a u ostalim klinikama se liječi 14 pacijenata čiji je osnovan uzrok hospitalizovanja drugo stanje, a ustanovljen im je i kovid..

"Od toga 24 pacijenta se nalazi na neinvazivnoj ventilaciji, a tri na mehaničkoj, što potvrđuje trend pada broja hospitalizovanih", poručila je Radulović.

Bonus video: