Odbranjen prvi doktorat na studijskom programu za geografiju

Mićković je doktorsku disertaciju odbranila pred komisijom u sastavu prof. dr Svetislav Popović, mentor, prof. dr Goran Barović, predsjednik komisije, i članovi: prof. dr Dragica Mijanović, doc. dr Velibor Spalević i prof. dr Goran Škatarić. Rad je inicijalno započet pod mentorstvom prof. dr Radovana Bakića

5016 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, na studijskom programu za geografiju, Nikšićanka Biljana Mićković odbranila je doktorski rad pod nazivom „Savremene urbane i ruralne transformacije i upravljanje prostorom opštine Nikšić od sredine XX do kraja prve decenije XXI vijeka“. To je prvi odbranjeni doktorat na pomenutom studijskom programu.

"U ovoj disertaciji je pokazano u kojoj su mjeri transformacije prostora bile posljedica djelovanja prirodnih sila, a koliko djelovanja društveno ekonomskih zakonitosti i koliko su na nju uticala društveno istorijska previranja. Glavni dio ove disertacije odnosi se na uticaj industrijalizacije na intezitet transformacija kao i na to kako su se urbani procesi odrazili na transformaciju prostora i kakav je bio uticaj pravnih i većih privrednih subjekata posebno u oblasti energetike, industrije, poljoprivrede na transformaciju prostora u drugoj polovini XX vijeka”, naveli su sa Filozofskog fakulteta.

Kako je navedeno, značajan dio rada posvećen je doprinosu u namjeni i oblikovanju prostora planerskih institucija, njihovih kadrova i urađenih planova, zatim, koliko su urbanističke firme iz drugih republika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije poznavale specifične prepoznatljivosti ovog prostora, kao i da li su domaći kadrovi uticali da ih one prepoznaju.

“U radu je pokazano i kakav je bio doprinos međunarodnih institucija i asocijacija i njihovih kadrova, posebno kroz izradu nacionalnih, regionalnih, opštinskih i gradskih planova prostornog uređenja, zatim, kako su se raspad SFRJ, a onda i ekonomska kriza, odrazili na urbanističke firme u Crnoj Gori i njihove kadrove. U radu se govori i o tome koliko je donošenje odgovarajućih propisa uticalo na kvalitet upravljanja prostorom opštine Nikšić”, stoji u saopštenju za javnost.

Kako je Mićković naglasila poruka njene doktorske disertacije je da se uvijek treba zalagati za viši nivo upravljanja prostorom, za razvijanje svijesti da je ograničen resurs, treba donositi zakonske propise koji će omogućiti dosljedno poštovanje planskih dokumenata kako bi oni bili dobra osnova za racionalno upravljanje prostorom.

Mićković je doktorsku disertaciju odbranila pred komisijom u sastavu prof. dr Svetislav Popović, mentor, prof. dr Goran Barović, predsjednik komisije, i članovi: prof. dr Dragica Mijanović, doc. dr Velibor Spalević i prof. dr Goran Škatarić. Rad je inicijalno započet pod mentorstvom prof. dr Radovana Bakića.

Na početku odbrane pozdravnim riječima obratila se prof. dr Tatjana Novović, dekan Filozofskog fakulteta.

Bonus video: